O koroni iz očaja: „Sablasni dodir krune“ Đoke Kesića je knjiga kojoj ćete se sigurno vraćati

13.03.2022

10:15

0

Autor: Dejan Ćirić

"Nadam se da će nas ova knjiga, kao i sve ovo što nam se dešava, podstaći da se radujemo malim stvarima, da se okrenemo najbližima i da iz svega izađemo pametniji i trezveniji", ističe autor

O koroni iz očaja: „Sablasni dodir krune“ Đoke Kesića je knjiga kojoj ćete se sigurno vraćati
Korice knjige, foto Marko Stevanović - Copyright Knjiga "Sablasni dodir krune: Zapisi o koroni iz očaja" Promo/Marko Stevanović

Novinar i publicista Đoko Kesić objavio je knjigu "Sablasni dodir krune: Zapisi o koroni iz očaja", koja je predstavljena na promociji u Beogradu.

U Press centru Udruženja novinara, o knjizi su govorili Petar Arbutina - pisac i izvršni direktor „Službenog glasnika“, Dragan Bisenić pisac i novinar, pisac i bivši ambasador RS u Egiptu, kao i Vojislav Tufegdžić - pisac, novinar i koautor dokumentarca "Vidimo se u čitulji". 

- Ova knjiga je velika opomena za sve nas da drugačije sagledamo život i da naučimo više da ga cenimo. U tom smislu, onima koji je budu čitali biće veoma korisno da se povremeno vraćaju na ono što su već pročitali - rekao je Dragan Bisenić.

Promocija knjige "Sablasni dodir krune: Zapisi o koroni iz očaja" Promo/Marko Stevanović
 

Kroz dnevničke beleške nastale tokom izolacije uzrokovane virusom korona i nekoliko meseci kasnije, autor je postavio politička, ekološka, društvena, kao i pitanja o smislu života, prisetio se svog odrastanja u multinacionalnoj sredini, razgovora sa mnogim intelektualcima i značajnim ličnostima novije istorije, među kojima su Milovan Vitezović, Bogdan Tirnanić, Duško Kovačević, Ante Marković…

- Za nekoga kao što je Đoko Kesić, korona je bila inicijalna kapisla da napiše ovakvu jednu knjigu i zaista je neverovatno na šta ga je sve pandemija asocirala - na koje događaje, ličnosti… Zanimljive su i mnoge teme koje je u knjizi obradio, kao i njegova zapažanja o komšijama koje je gledao sa terase u danima kada smo svi bili „zaključani“, o njihovim kućnim ljubimcima, o tom mikrosvetu koji je interesantan, a koji nam često promiče i na njega ne obraćamo pažnju - istakao je Vojislav Tufegdžić.

Promocija knjige "Sablasni dodir krune: Zapisi o koroni iz očaja" Promo/Press centar UNS
 

Još dok je knjiga bila u rukopisu pročitao ju je Petar Arbutina, koji je izjavio da je "za ovakva dela veoma važno da je autor uočio proporciju između malih i velikih istorija".

- Velika istorija naše male ljudske živote vidi isključivo kao broj, kao činjenice koje možda imaju nekakvu svoju aritmetičku sredinu ali nemaju određenje unutar sudbine. Mala istorija sadrži sva pravila i sve sadržinske vektore te velike istorije. Ne zbog toga što je to ljudska istorija, već zbog toga što svi mi mali ljudi nismo oni koji stvaraju istoriju već smo oni koji je trpe. Sve ono što je Đoko napisao u ovoj knjizi je pokušaj da, pre svega sebi, a potom i čitaocima, objasni šta nam se to dešava i da li će nakon ovoga biti moguć normalan život -  smatra Arbutina.

Đoko Kesić Promo/Marko Stevanović
 

- Nadam se da će nas ova knjiga, kao i sve ovo što nam se dešava, podstaći da se radujemo malim stvarima, da se okrenemo najbližima i da iz svega izađemo pametniji i trezveniji - poručio je autor.

Knjiga "Sablasni dodir krune: Zapisi o koroni iz očaja" može se nabaviti u knjižarama "Vulkan“ u Beogradu i Novom Sadu, kao i na portalima "Korisna knjiga" i "Dobra knjiga“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike