Najveće filmske kuće povlače blokbastere iz ruskih bioskopa

01.03.2022

14:00

0

Ukrajinska filmska akademija je tokom vikenda pokrenula onlajn peticiju u kojoj se poziva na međunarodni bojkot ruske kinematografije

Najveće filmske kuće povlače blokbastere iz ruskih bioskopa
Bioskop (Ilustracija) - Copyright Profimedia

Holivudski studiji Dizni, Vorner Bros i Soni Pikčers Entertejment saopštili su da će zaustaviti projekcije predstojećih filmova kao odgovor na napad Moskve na Ukrajinu.

Kompanija Volt Dizni saopštila je da obustavlja bioskopske projekcije u Rusiji, počevši od novog izdanja animiranog filma "Pocrveni" studija Pikar Animejšen, a iz kompanije Vorner Media su objavili da će odložiti ovonedeljnu projekciju "Betmena" u Rusiji, prenosi Rojters.

- Buduće poslovne odluke ćemo donositi na osnovu razvoja situacije. U međuvremenu, imajući u vidu razmere novonastale izbegličke krize, radimo s našim partnerima iz nevladinih organizacija na pružanju hitne pomoći i druge humanitarne pomoći -  navodi se u saopštenju Diznija.

Profimedia
 

Portparol kompanije Soni Pikčers Entertejmenta je saopštio će ta filmska kuća zbog vojne akcije u Ukrajini "zaustaviti planirane bioskopske projekcije u Rusiji, uključujući premijerno prikazivanje novog izdanja `Morbijusa`".

Ukrajinska filmska akademija je tokom vikenda pokrenula onlajn peticiju u kojoj se poziva na međunarodni bojkot ruske kinematografije i ruske filmske industrije zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Rusija je značajno tržište za Holivud, s ostvarenim prihodom od 601 milion dolara na bioskopskim blagajnama 2021. godine, što čini oko 2,8 posto svetske prodaje karata, koja je lani iznosila 21,4 milijarde dolara, prema portalu Komskor, dodaje Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike