Zamerili mu prijateljstvo sa Rusijom: Česi Emiru Kusturici oduzimaju nagradu filmskog festivala Febiofest!

28.02.2022

21:27

0

Pozvali i druge češke festivale koji su nagrađivali Kusturicu da mu zbog prihvatanja ponude Sergeja Šojgua da vodi pozorište ruske armije takođe oduzmu nagrade

Zamerili mu prijateljstvo sa Rusijom: Česi Emiru Kusturici oduzimaju nagradu filmskog festivala Febiofest!
kusta - Copyright MN Press

Međunarodni filmski festival Febiofest odlučio je da odužme reditelju Emiru Kusturici nagradu ''Kristijan'', jer je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da postane direktor Centralnog akademskog pozorišta ruske armije u Moskvi, rekao je za Češku novinsku agenciju (ČTK) direktor festivala Kamil Spačil.

Inicijativa da se oduzme nagrada Kustruici, koji je režiju završio u Pragu, potekla je od osnivača i počasnog predsednika festivala Feroa Feniča.

- Pozdravljamo inicijativu našeg počasnog predsednika i krenućemo u akcije povlačenja nagrade Kristijan Emiru Kusturici - rekao je Spačil, prenosi portal Češke novini.

Kusturica je nagradu Kristijan dobio 2017. godine za doprinos svetskoj kinematografiji.

Fenič je rekao da je još tada bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu zbog njegove "sklonosti da se divi totalitarnim vođama i podržava ih", što znači da "uprkos talentu režisera ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrednosti i kriterijume da bude nagrađen".

On je pozvao i druge češke festivale koji su u prošlosti nagrađivali Kusturicu da mu oduzmu nagrade.

Kusturica je 2019. godine dobio Orden zasluga od predsednika Češke Miloša Zemana, a prethodno ga je odlikovao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Agencija TASS je 21. februara objavila da će Kusturica voditi pozorište ruske vojske.

Kusturica je rekao da je predlog ruskog ministra da vodi centralno pozorište vojske "sa velikom istorijom i tradicijom” za njega "velika čast”.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike