Premijera nove predstave u Narodnom pozorištu posvećena Borisu Komneniću: „Pelikan“ umesto „Oca“ (FOTO)

24.02.2022

09:01

0

Oba komada su u žanru porodične drame, i zanimljivo je da u delu “Otac” glavni junak na kraju umire, dok “Pelikan” počinje baš posle smrti oca porodice

Premijera nove predstave u Narodnom pozorištu posvećena Borisu Komneniću: „Pelikan“ umesto „Oca“ (FOTO)
pelikan_premijera_23022022_0054 - Copyright Premijera predstave "Pelikan" ATA Images/Mateja Stanisavljević

Premijera predstave “Pelikan” prema čuvenoj drami Avgusta Strindberga, u režiji Ðurđe Tešić, održana je sinoć na maloj sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu pred velikim brojem ljubitelja teatra i ljudi iz sveta dramske umetnosti.

Novi projekat je posvećen glumcu Borisu Komneniću (1957-2021), jednom od najznačajnijih umetnika i prvaka Narodnog pozorišta poslednjih decenija, koji je prošle godine preminuo usled teške bolesti.

Boris Komnenić / Promo/Narodno pozorište
 

Kako je navedeno ranije u susretu sa medijima, veliki povratak ovog glumca na scenu nacionalnog teatra bio je planiran da se desi sa glavnom ulogom u Strindbergovoj drami “Otac”, takođe u režiji Ðurđe Tešić, ali ga je bolest sprečila.

Pozorišni komad je onda promenjen, ali ne i pisac, tako da je “Pelikan” istog švedskog dramatičara i književnika postavljen na repertoar, jer je ekipa smatrala da “Otac” ne može da se igra bez Komnenića. Oba komada su u žanru porodične drame, i zanimljivo je da u delu “Otac” glavni junak na kraju umire, dok “Pelikan” počinje baš posle smrti oca porodice.

Premijera predstave "Pelikan" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

U glumačkoj podeli su Dušanka Stojanović Glid, Nedim Nezirović, Iva Milanović, Vučić Perović i Vanja Ejdus - prisutna samo na video filmu, na samom početku predstave.

Radnja "Pelikana” se odvija u jednoj porodici neposredno nakon smrti oca i prikazuje tiranski odnos majke prema ćerki, a naziv drame ima posebnu simboliku i metaforu, koju publika postepeno otkriva. Ta majka je više kao maćeha svojoj deci - sinu i ćerki, u ovoj građanskoj, naturalističkoj drami, koja se odvija u porodičnom domu odakle izviru razne tajne u vezi njenog braka.

Premijera predstave "Pelikan" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Usled usamljenosti, ovu antijunakinju razara nepodnošljiva muka, truje joj biće i dušu, a to je opsednutost svojim zetom i ozbiljna zaljubljenost u njega. Iako je svesna da će time povrediti svoju ćerku, majka se ne libi da se baca u zagrljaj svaki put svom nesuđenom ljubavniku čak i pred njenim očima.

Erotična hemija i snažna tenzija se sve vreme osećaju između atraktivne tašte i zeta, do tačke ključanja, i kako radnja odmiče, odnosi među likovima postaju sve više poremećeni, često nasilni i esktremni, što izaziva samo patnju i pustoš. U tom zastrašujućem ljubavnom trouglu nema pobednika, svi gube u toj igri (nad)moći.

Premijera predstave "Pelikan" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Ova psihološka porodična drama oslikava društvo u propadanju, kada se osobe povinuju svojim niskim strastima, animalnim instinktima, ali ih takođe zanima sve materijalno i površno, forma, a ne suština.

Dušanka Stojanović Glid glumački samouvereno dominira scenom u veoma kompleksnoj, višeslojnoj, teškoj i nadasve izazovnoj ulozi majke. Sigurno je ova beskrajno talentovana prvakinja Narodnog pozorišta najsnažniji adut novog čitanja čuvenog švedskog komada.

Premijera predstave "Pelikan" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Rediteljska postavka Ðurđe Tešić maštovito sadrži multimedijalni čin, jer dobrim delom predstave postoji sa desne strane scene video film koji se odvija kao posebno poglavlje, van dešavanja na samoj pozornici. Time se prikazuje prošlost junaka koje publika gleda samo na tom platnu ili u krupnom kadru, filmskim jezikom i pismom prikazuje detalje sa scene u realnom vremenu, kao direktan prenos.

Dramu “Pelikan” je švedski književnik, dramaturg i pesnik Avgust Strindberg (1849-1912) napisao 1907. godine, a do sada nije izvođena u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike