Drama o prokletstvu, nasleđivanju grehova i pokajanju: „Kod Večite slavine“ premijerno u SNP

16.02.2022

14:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuveno delo Momčila Nastasijevića biće izvedeno 21. februara na sceni „Pera Dobrinović“

Drama o prokletstvu, nasleđivanju grehova i pokajanju: „Kod Večite slavine“ premijerno u SNP
Kod večite slavine - vizual 1 - Copyright Predstava "Kod Večite slavine" Promo/SNP

U potragu za nedokučivim kreće Drama Srpskog narodnog pozorišta premijernim izvođenjem čuvenog dela Momčila Nastasijevića „Kod Večite slavine“.

Drama o fatalnosti, prokletstvu i nasleđivanju grehova, o bezgraničnosti ljubavi, patnji i pokajanju premijerno će biti izvedena na sceni „Pera Dobrinović“, u ponedeljak, 21. februara.

 - Ova drama govori o praroditeljskom grehu i posledicama njihovih postupaka na generacije koje nisu učestvovale u zlodelima. Ovakav sled događanja zastupa ideju da prošlost determiniše budućnost, odnosno da sadašnje generacije trpe posledice postupaka svojih predaka. Međutim, postoji još jedno, možda i važnije pitanje od te biblijske tvrdnje o pra grehovima.

Predstava "Kod Večite slavine" Promo/SNP
 

Dakle, nije pitanje da li su naši preci činili zlo zbog koga mi ispaštamo nego da li se to zlo danas prećutkuje? Stava sam da je čitava moja generacija odrastala ne samo na lažima o istoriji nego na selektovanim i prećutanim informacijama, a da priča o kulturnom i nacionalnom identitetu jednog naroda ne može da počiva na površnim informacijama jer baš tada dolazi do devijantnih i ekstremnih ponašanja. Zato ova priča ide unazad, jer ne možemo da razumemo sadašnjost ako ne sagledamo prošlost - objašnjava rediteljka Sonja Petrović.

Preispitivanje sebe, prostora i traganje za nedokučivim, posebno kada tu potragu predvode mladi, pokazalo se kao ispravan put za Dramu Srpskog narodnog pozorišta poslednjih sezona.

U predstavi igraju Sonja Isailović, Miloš Lazić, Stefan Starčević, Bojana Milanović, Nenad Pećinar, Dimitrije Aranđelović, Nina Rukavina, Vukašin Ranđelović, Stefan Vukić, Alisa Lacko i Mia Simonović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike