Nezaboravna dela Soje Jovanović: U Kinoteci otvorena izložba posvećena prvoj srpskoj rediteljki (FOTO)

25.02.2022

09:01

0

„Njeni filmovi i drame su uvek delovali savremeno i bili su lako ’čitljivi’ najširoj publici. Iako je većina bila smeštena u ’neka prohujala vremena’ uvek su garantovala dobro raspoloženje i vraćala osmeh na lice“ - istakla je ministarka Maja Gojković.

Nezaboravna dela Soje Jovanović: U Kinoteci otvorena izložba posvećena prvoj srpskoj rediteljki (FOTO)
soja_jovanovic_kinoteka_24022022_0033 - Copyright Izložba "Snovi u boji - Soja Jovanović" ATA Images/Mateja Stanisavljević

Sinoć je u Jugoslovenskoj kinoteci otvorena izložba „Snovi u boji“ posvećena velikanki domaće kinematografije, rediteljki Soji Jovanović, a mnistarka kulture Maja Gojković ukazala je na neprolaznost, aktuelnost i aktaktivnost njenih filmova za sve naraštaje i podsetila na na njen neizmeran doprinos našoj i svetskoj kulturi i kinematografiji.

Arhiv Muzeja pozorišne umetnosti Srbije
 

- Podatak da je reč o prvoj ženi autoru dugometražnih igranih filmova u Srbiji, samo je deo slike o jednoj višestruko nadarenoj umetnici. Suštinski i najznačajniji deo priče o njoj jesu filmovi i predstave kojima je stala u red najznačajnijih filmskih, pozorišnih i televizijskih stvaralaca na ovim prostorima - navela je ministarka i dodala:

- Njeni filmovi i drame su uvek delovali savremeno i bili su lako "čitljivi" najširoj publici, iako je većina bila smeštena u "neka prohujala vremena“.

Izložba "Snovi u boji - Soja Jovanović" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

- Soja Jovanović je bila jedan od rodonačelnika, a kasnije i simbola spajanja modernog i tradicionalnog u domaćoj kinematografiji - navela je Gojkovićeva i istakla da je po uzoru na svog dedu-strica Paju Jovanovića, čuvenog srpskog slikara, inspiraciju za svoje radove nalazila u delima velikih srpskih pisaca Branislava Nušića, Stevana Sremca, Branka Ćopića i Jovana Sterije Popovića.

Izložba "Snovi u boji - Soja Jovanović" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

- Zahvaljujući tome nastali su klasici domaće kinematografije „Sumnjivo lice“, „Pop Ćira i pop Spira“, „Dr“, „Orlovi rano lete“, „Silom otac“ - nabrojala je ministarka i ocenila da je i danas, u doba kada tehnologija napreduje neviđenom brzinom i kada postoje mogućnosti za najraznovrsnija istraživanja, film „Put oko sveta“, nastao po istoimenom delu Branislava Nušića, neprevaziđen način za brzo, lako i sveobuhvatno poimanje sveta i za nova saznanja o našem okruženju, ali i o nama samima.

Izložba "Snovi u boji - Soja Jovanović" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

- Večerasnjom izložbom odužujemo deo duga koji kao društvo imamo prema našoj velikoj autorki. Svakako najbolji put za kontinuirano i zasluženo odavanje počasti Soji Jovanović jeste da se iznova vraćamo njenim nezaboravnim delima. Ponovnim gledanjem, u njima često nalazimo neku novu pouku ili skrivenu poruku, ali iznad svega i uvek njena dela garantuju dobro raspoloženje i vraćaju osmeh na lice - zaključila je ministarka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike