Moja priča počinje kada sam u Austriji markiran kao gastarbajterski sin: Izložba „Poveži, obeleži“ u Novom Sadu

23.02.2022

13:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Koncept i tema ovog projekta počivaju na terminu „izbrisani“, kojim se referiše na devedesete godine 20. veka i različite vidove diskriminacije na osnovu etničke, verske, polne, rasne, ekonomske i druge pripadnosti

Moja priča počinje kada sam u Austriji markiran kao gastarbajterski sin: Izložba „Poveži, obeleži“ u Novom Sadu
Poveži, obeleži foto NSEPK S. Veličković - Copyright Izložba "Poveži, obeleži" Promo/NSEPK/S. Veličković

Umetnici koji su i sami u jednom momentu svog života emigrirali sada na novoj izložbi u Novom Sadu kroz svoja dela tumače migracije i to kao deo aktuelnog programskog luka „Seobe“, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Izložba „Poveži, obeleži“ u organizaciji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, koja je otvorena u prostoru SULUV-a, povezala je umetnike iz inostranstva sa lokalnom novosadskom scenom. Svi oni su prethodnih meseci zajedno stvarali i radili i na primeru prikazali sjajnu saradnju Austrijskog kulturnog foruma i Fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“. 

Izložba "Poveži, obeleži" Promo/NSEPK/S. Veličković
 

„Fondacija „Novi Sad - Evropska prestonica kulture sarađuje sa Austrijskim kulturnim forumom od početka svog osnivanja. U pripremnom periodu Austrijski kulturni forum je podržavao projekte pretežno kroz program „Umetnik u gostima“ i kroz programski luk „Kaleidoskop kulture”.

- U godini titule sarađujemo na 17 projekata u različitim lukovima, a „Poveži, obeleži“ je jedan od njih. To je i prvi projekat saradnje SULUV-a i Austrijskog kulturnog foruma i vrlo nam je drago što smo pospešili ovo intersektorsko uspešno umrežavanje - istakla je programska direktorka Fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“ Sara Vuletić.

- Ova izložba je od posebnog značaja jer predstavlja umrežavanje umetnika, što je jedan od naših ciljeva i u ovom konkretnom slučaju, ne samo umetnika iz Austrije i Srbije već umetnika iz različitih zemalja i takvu saradnju planiramo da podržavamo tokom cele godine titule, ali i nezavisno od nje. Radujemo se saradnji i drago nam je što smo našli partnera kao što je Fondacija „Novi Sad - Evropska prestonica kulture - rekao je direktor Austijskog kulturnog foruma, Adrijen Fajks.

Izložba "Poveži, obeleži" Promo/NSEPK/S. Veličković
 

Koncept i tema projekta „Poveži, obeleži“ počivaju na terminu „izbrisani“, kojim se referiše na devedesete godine 20. veka i različite vidove diskriminacije. Ovim terminom obuhvaćeni su različiti represivni postupci, diskriminacija na osnovu etničke, verske, polne, uzrasne, rasne, ekonomske i druge pripadnosti.

U tom smislu tematski okvir projekta paralelno govori o izgubljenim identitetima i izgubljenim generacijama koje su izgubile domovinu, mesto boravka, zaposlenje, imovinu, državljanstvo, lični i socijalni integritet, kojima su zakinuta osnovna ljudska prava.

- Nas dvanaestoro umetnika iz različitih delova sveta radilo je na ovom projektu. Za mene je bilo vrlo interesantno kako umetnici ovde rade, jer imaju slobodu da kroz svoju umetnost ispolje ono što osećaju, imaju prostora da reaguju na realnost, što je drugačije u odnosu na centralnu Evropu. Kada je reč o mom radu, novi identiteti, nove strukture identiteta, predstavljaju početak moje priče koja kreće devedestih godina kada sam u Austriji markiran kao gastarbajterski sin - rekao je umetnik Igor Fridrih Petković.

Izložba "Poveži, obeleži" Promo/NSEPK/S. Veličković
 

Izložba će trajati do 4. marta u prostorijama SULUV-a, kao i u Malom linkovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Projekat je uvršten u aplikacionu knjigu Evropske prestonice kulture, a podržali su ga i Fondacija za otvoreno društvo Srbija i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada. Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane za događaje u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike