„Smanjena verzija crvenog tepiha“: Berlinski festival pod maskama i strogim merama

13.01.2022

06:37

0

S obzirom na to da se soj virusa korona omikron brzo širi u Nemačkoj, organizatori "Berlinala" su se trudili da se festival održi u bezbednom okruženju nakon što je prošle godine bio onlajn

„Smanjena verzija crvenog tepiha“: Berlinski festival pod maskama i strogim merama
profimedia-0501607638 - Copyright Helen Miren, Berlinale/Profimedia

Berlinski filmski festival počinje narednog meseca, ali samo sa pola kapaciteta mesta za sedenje, a od posetilaca će se zahtevati da se pridržavaju strogih protokola o kovidu, saopštili su organizatori.

S obzirom na to da se soj virusa korona omikron brzo širi u Nemačkoj, organizatori "Berlinala" su se trudili da se festival održi u bezbednom okruženju nakon što je prošle godine bio onlajn.

"Berlinale" počinje 10. februara, a kulminira ceremonijom dodele nagrada 16. februara na kojoj će biti uručeni Zlatni i Srebrni medved, što znači da će biti nešto kraći od planiranog, jer inače traje oko desetak dana, navode organizatori u saopštenju.

Profimedia
 

Četiri dana nakon toga festivalski filmovi će se prikazivati u bioskopima širom prestonice u javnim projekcijama.

- Kako bi se omogućilo socijalno distanciranje, kapacitet sedišta u festivalskim bioskopima biće smanjen za 50 odsto i neće se održavati žurke ili javni događaji, iako će u premijernim bioskopima biti upriličena smanjena verzija crvenog tepiha - najavili su organizatori.

Publika će morati da se vakciniše ili da pokaže dokaz o oporavku od kovida ili negativan test, kao i da nosi masku.

- Želimo da festival pošalje signal čitavoj filmskoj industriji, bioskopima i gledaocima filmova i kulturi u celini. Treba nam bioskop, potrebna nam je kultura - rekla je nemačka ministarka kulture i medija Klaudija Rot.

Salma Hajek, Berlinale/Profimedia
 

Nemačka je juče prijavila 80.430 novih infekcija virusom korona, što je najveći broj zabeležen u jednom danu od početka pandemije, a više od 114.000 ljudi je umrlo.

Prošle nedelje, Institut za zarazne bolesti "Robert Koh" saopštio je da je omikron odgovoran za 44 odsto zaraženih u Nemačkoj, gde su pooštrena pravila za posete restoranima i barovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike