Obucite nešto zeleno i pridružite se dobroj zabavi: Deseti Irski festival obećava nezaboravan provod (FOTO)

11.02.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Jubilarno izdanje manifestacije biće održano na različitim lokacijama u Beogradu uz bogat i atraktivan program

Obucite nešto zeleno i pridružite se dobroj zabavi: Deseti Irski festival obećava nezaboravan provod (FOTO)
IRSKI FEST - Copyright Irski festival Promo/BIF

Deseti, jubilarni Irski festival u Beogradu ove godine će biti održan od 11. do 20. marta.

- Teško je poverovati da je prošla dekada otkako smo, čistog srca i puni entuzijazma, krenuli sa Beogradskim Irskim Festivalom jedne hladne nedelje 2013. godine. Od tada, imidž Irske u Srbiji i Srbije u Irskoj podignut je do vrtoglavih visina, što nas čini podjednako srećnim i ponosnim - izjavio je Jas Kaminski, direktor BIF-a i dodaje:

- Beograd, sa svojim keltskim korenima, prigrlio je irsku kulturu i ponovo učvrstio veze između dalekih severozapadnih i južnoistočnih kvadranata Evrope. Stoga nam je velika čast i zadovoljstvo što čitavu deceniju slavimo irsku kulturu svojim fascinantnim programom - naglašava Kaminski.

Irski festival Promo/BIF
 

Kao uvod u ovogodišnji program, od 1. marta kreće „Rebel Song: Faces Of Irish Music“ - izložba fotografija na otvorenom prostoru Savamala Promenade, čuvenog muzičkog fotografa Andrewa Catlina. U istoimenoj knjizi, Catlin je objavio fotografije najistaknutijih irskih muzičara - Bona, Sinead O’ Connor, Boba Geldofa, Liama O Maonlaia (frontmena grupe Hothouse Flowers), Shane Mac Gowan, Phila Lynotta i Roryja Gallaghera.

Dana 7. marta poznata irska umetnica i ilustratorka Holly Pereira počinje sa pravljenjem velikog murala u ulici Maršala Birjuzova 16, kojim odaje priznanje svim ženama i njihovim veštinama. Kao inspiraciju za mural Holly je uzela tkanje pirotskog ćilima.

Irski festival Promo/BIF
 

Zvanični program kreće 11. marta fantastičnim miksom filmova, dobre muzike i tribina, a centralni događaj je koncert benda Hothouse Flowers, koji se održava 18. marta u Bitefartcaffeu.

Irski festival Promo/BIF
 

Filmski program „Irish Film Week“ sadrži nagrađivane dokumentarce o Phily Lynottu i Damienu Dempseyu, Ulysses 100 i Faith & Branko, a tu je i čuveno „ozelenjavanje“ palate Albanija, mosta na Adi, hotela Moskva, Brankovog mosta i fontane na Slaviji.

Irski festival Promo/BIF
 

Kada tome dodate tradicionalnu proslavu Dana Svetog Patrika, uz ragbi utakmice između Irske i Engleske i Irske i Škotske, dobar provod u našoj prestonici je zagarantovan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike