Mini turneja Narodnog pozorišta: "Ožalošćena porodica" u Sarajevu i Banjaluci

05.02.2022

14:00

0

Uprkos pohlepi, gramzivosti, samoživosti, licemerstvu... junaka ove priče, Jagoš Marković ih, ipak, ne osuđuje, već sa određenom dozom ljubavi i empatije ukazuje da i u njima, bez obzira na sve te devijantnosti, postoji zrno ljudskosti

Mini turneja Narodnog pozorišta: "Ožalošćena porodica" u Sarajevu i Banjaluci
SIF_4731 - Copyright Komedija "Ožalošćena porodica" Promo/Narodno pozorište

Narodno pozorište u Beogradu gostovaće od 7. do 10. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo i Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci sa komedijom „Ožalošćena porodica“ i savremenim baletom „Sedam smrtnih grehova“.

Nušićeva komedija „Ožalošćena porodica, u režiji Jagoša Markovića, biće izvedena pred sarajevskom publikom 7. februara, a sutradan, ljubitelji baletske umetnosti moći će da pogledaju „Sedam smrtnih grehova“, u koreografiji Igora Pastora.

Predstava "Ožalošćena porodica" Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Istog dana, 8. februara, takođe, u Narodnom pozorištu Sarajevo, biće otvorena izložba „Borislav Bora Grigorović“ autorke Dragice Gaćeše, posvećena priznatom pozorišnom, televizijskom i filmskom reditelju, glumcu i scenaristi (1928-2010) koji je u tom teatru, tokom decenije rada, ostvario oko tridesetak režija.

U nastavku ove mini-turneje, Narodno pozorište gostovaće s ovim predstavama i u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci; 9. oktobra biće odigrana „Ožalošćena porodica“, a dan kasnije „Sedam smrtnih grehova“.

U žanrovskom smislu, „Ožalošćena porodica“ je i komedija i tragedija, gde su činjenice tragedija, dok ugao Nušićevog posmatranja na te crne činjenice ukazuje da je reč o komediji.

Uprkos pohlepi, gramzivosti, samoživosti, licemerstvu... junaka ove priče, Marković ih, ipak, ne osuđuje, već sa određenom dozom ljubavi i empatije ukazuje da i u njima, bez obzira na sve te devijantnosti, postoji zrno ljudskosti, ali i, ponekad, odlika beskrajno šarmantnih stvorenja.

Predstava je premijerno izvedena 19. januara 2018. godine.
Predstava "Sedam smrtnih grehova" Promo/Narodno pozorište
 

Solista Baleta Igor Pastor za svoj koreografski prvenac „Sedam smrtnih grehova“ inspiraciju je pronašao tokom izolacije nametnute pandemijom korona virusa.

Njegova polazna tačka u radu na ovoj predstavi bila je činjenica da čovek, u sadašnjem savremenom i brzom svetu koji nam je nametnut, često zbog svojih ambicija zapostavlja prave vrednosti i nesvesno gubi svoju čistu stranu i ulazi u tamu ljudskog greha.
Premijera je održana 9. februara prošle godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike