Prošlost i sadašnjost Novog Sada povezane kroz jedinstvene izložbe: Most između dva muzeja (FOTO)

01.02.2022

10:10

0

Izložbe „Tamo gde seoba završava - od Rimske panonije do današnje Vojvodine“ Muzeja Vojvodine i „Akcenti Novi Sad“ Muzeja grada Novog Sada otvorene su povodom 1. februara, Dana grada

Prošlost i sadašnjost Novog Sada povezane kroz jedinstvene izložbe: Most između dva muzeja (FOTO)
Tan2022-1-31_193038376_3 - Copyright Miloš Vučević na otvaranju izložbi povodom Dana Novog Sada Tanjug/Nenad Mihajlović

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju dve značajne izložbe pod okriljem Fondacije „Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture“, čime je i simbolično proslavljen Dan grada.

Miloš Vučević na otvaranju izložbi povodom Dana Novog Sada Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Izložbe „Tamo gde seoba završava - od Rimske panonije do današnje Vojvodine“ Muzeja Vojvodine i „Akcenti Novi Sad“ Muzeja grada Novog Sada otvorene su povodom 1. februara, Dana grada.

- Priča o Evropskoj prestonici kulture nije samo priča da prezentujemo drugima sebe, već i prilika da se podučimo ili podsetimo na ono što smo možda zaboravili, o nama samima, da vidimo kako se razvijao život i kako je tekao kroz vekove, kao što ćete moći da vidite kroz divni narativ kustosa u oba muzeja - rekao je Vučević i čestitao svim građanima Dan grada.

Miloš Vučević na otvaranju izložbi povodom Dana Novog Sada Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Između dva muzeja postavljen je i montažni most kojim započinje ovaj programski luk i koji povezuje istorijsku priču novosadskog i kulturnog nasleđa.

- Bilo nam je važno da povežemo dve ustanove kulture, na šta smo izuzetno ponosni i zahvalni, jer su osnivači Grad i Pokrajina, dve ustanove koje rade zajedno u dve različite muzejske priče. Kroz ove dve izložbe započinje priča o raskršću Novog Sada kao evropskog grada, danas kao Evropske prestonice kulture - rekao je direktor fondacije "EPK 2022 - Novi Sad" Nemanja Milenković i najavio još četiri izložbe u Arhivu Novog Sada i SPENS-u.

Nemanja Milenković Tanjug/Nenad Mihajlović
 

Deo izložbe "Tamo gde seoba završava - od rimske Panonije do današnje Vojvodine" Muzeja Vojvodine činiće i monodrama „Krv i blato" koja je rediteljska adaptacija priče „Dizonov put" Zorana Subotičkog, u režiji Radoslava Milenkovića, kao i filmski esej „Tragovi seoba", za koju je komponovana originalna muzika.

Izložba uključuje i aplikaciju e-Izložba koja omogućava posetiocima da izložbu „posete" sa bilo koje lokacije, dok je izložba „Akcenti - Novi Sad", Muzeja Grada Novog Sada zamišljena kao multimedijalna platforma koju, simbolično, čine 22 celine - 22 akcenta u duhu gradskih istorijskih vrednosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike