Uz spektakularan vatromet otvoren Kineski festival svetla: Bajkoviti svet lampiona i umetnosti (FOTO)

01.02.2022

06:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U 17 sati po beogradskom, a u ponoć po pekinškom vremenu, obeležen je doček kineske Nove godine

Uz spektakularan vatromet otvoren Kineski festival svetla: Bajkoviti svet lampiona i umetnosti (FOTO)
KFS 2022 foto 6 Djordje Tomic - Copyright Kineski festival svetla Promo/Đorđe Tomić

Četvrti po redu “Kineski festival svetla” u organizaciji “Balkanopolis centra za modernu tradiciju”, pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, uz pokroviteljstvo grada Beograda i podršku ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, otvoren je juče na Sava Promenadi ispred Galerije u Belgrade Waterfront-u.

U 17 sati po beogradskom, a u ponoć po pekinškom vremenu, vatrometom za pamćenje, obeležen je doček kineske Nove godine.

Kineski festival svetla Promo/Đorđe Tomić
 

Otvaranju su prisustvovali pomoćnik ministarke za kulturu i informisanje Stanko Blagojević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministar savetnik iz ambasade NR Kine Tian Yishu, Bojan Lalić Institut Pojas i put u Beogradu, kao i inicijator i osnivač festivala, umetnik Slobodan Trkulja.

- Presrećan sam što se tradicija nastavlja i što ćemo i ove godine da uživamo u čarima lampiona, uz mnoštvo atraktivnih noviteta i u Beogradu i Novom Sadu. Posebno me raduje činjenica što je Kineski festival svetla iz godine u godinu rastao i došao do veoma visokog nivoa uprkos situaciji u kojoj se nalazimo i koja nam je donela otežanu komunikaciju sa inostranim državama - ističe Trkulja i dodaje:

- Pozivam sve da posete festival ili u Beogradu na Sava Promenadi ispred Galerije, ili u Novom Sadu u Limanskom parku. Povedite decu, prošetatjte sa prijateljima i uživajte, na bezbedan način, u bajkovitom i kreativnom svetu lampiona.

Kineski festival svetla Promo/Đorđe Tomić
 

Slobodan Trkulja već godinama uživa veliku popularnost u Kini i jedan je od ambasadora kulturne razmene između dve zemlje.

 

Kineski festival svetla obasjavaće Beograd i Novi Sad do 13. februara. Ulaz za posetioce festivala u oba grada je besplatan, a lampioni će biti uključeni svakog dana od 17 časova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike