Bira se najbolji muzej: Dodela nagrada „Živa“ u Kinoteci

11.01.2022

09:35

0

Prvog dana učesnike očekuje otvaranje manifestacije i tom prilikom biće predstavljeni projekti "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture" i "Čačak - Srpska prestonica kulture 2023", a biće predstavljeno i 20 muzeja i kulturno-istorijskih celina nominovanih za prestižno priznanje

Bira se najbolji muzej: Dodela nagrada „Živa“ u Kinoteci
Copyright Unsplash

Međunarodna fondacija Forum slovenskih kultura dodeliće nagradu "ŽIVA" za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu slovenskih kultura 12. januara u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, najavili su organizatori.

Tim povodom biće organizovana i konferencija sa pratećim programima 11. i 12. januara u Muzeju Jugoslavije.

Prvog dana učesnike očekuje otvaranje manifestacije i tom prilikom biće predstavljeni projekti "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture" i "Čačak - Srpska prestonica kulture 2023", a biće predstavljeno i 20 muzeja i kulturno-istorijskih celina nominovanih za nagradu "ŽIVA".

Pixabay
 

Učesnicima konferencije obratiće se 12. januara specijalni gosti Brajs Vajnert iz organizacije Mjuzeumhek u Njujorku i Kejt Bejli iz Muzeja Viktorije i Alberta u Velikoj Britaniji.

„Vajnert će predstaviti iskustva platforme koja širom sveta realizuje ture, radionice i druge programe sa ciljem da različitoj publici na inovativan način približi muzeje i druge institucije kulture, kroz kreiranje jedinstvenog iskustva, edukaciju i zabavu", navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, Bejli će govoriti o stvaranju izložbe "Curating Alice: Curiouser and Curiouser" u Muzeju Viktorija i Albert, odnosno o kreativnom procesu, dizajnu i inspiraciji za "spektakularno muzejsko iskustvo koje istražuje uticaj i nasleđe knjige Luisa Kerola o Alisi u različitim disciplinama, medijima i vremenu".

Pixabay
 

U program će biti uključena i tradicionalna muzejska Tržnica koju će pratiti prezentacije muzeja iz Srbije.

Domaćini su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Muzej Jugoslavije, a partneri su Galerija Matice srpske, Narodni Muzej, Muzej savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Muzej Vojvodine, Kulturna stanica Svilara i Fondacija "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike