Kinoteka slavi 110 godina od prvog srpskog igranog filma: "Karađorđe" i Braća Limijer kao audio-vizuelna enciklopedija

25.12.2021

15:30

0

Filmski program i predavanje upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandra Erdeljanovića biće održani 28. decembra

Kinoteka slavi 110 godina od prvog srpskog igranog filma:  "Karađorđe" i Braća Limijer kao  audio-vizuelna enciklopedija
Copyright Profimedia

U Muzeju kinoteke biće obeleženo 110 godina srpske kinematografije, kao i 126 godina od prve filmske projekcije na svetu, koju su braća Limijer priredila u Parizu.

- Slavimo 110 godina od prvog srpskog igranog filma "Karađorđe" i početka organizovane filmske produkcije u Srbiji, koju je započeo Svetozar Botorić. Tim povodom održaću predavanje u formi filmske istorijske čitanke o 110 ličnosti značajnih za Srbiju i srpski narod od 1904. do 1945. godine - najavio je Erdeljanović.

Promo/ Kinoteka
 

On navodi da je njegovo predavanje vrsta audio-vizuelne enciklopedije.

- Snimke ličnosti koje sam odabrao pratim komentarima i njihovim kratkim biografijama. Taj veliki kolaž napravio sam od onoga što posedujemo - kaže Erdeljanović i dodaje da mnoge značajne ličnosti iz perioda 1904-1945. godine još nisu nađene na filmu, a neke od njih nisu nikada ni snimljene.

Izbor obuhvata ličnosti različitih profila - od kraljevskih porodica, preko državnika i političara, do vojskovođa i oficira, crkvenih velikodstojnika, naučnika, književnika, slikara, sportista, glumaca i reditelja.

Prvi put će u Jugoslovenskoj kinoteci biti predstavljena dva pečata preduzeća Svetozara Botorića, koja su nedavno otkupljena od privatnog kolekcionara.

Nakon predavanja, u Muzeju kinoteke biće prikazano šest dokumentarnih ostvarenja producenta Botorića, kao i dva igrana filma "Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi" i "Život i delo besmrtnog vožda Karađorđa."

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike