Sve o filmovima koji su briljirali na dodeli Zlatnih globusa: Vestern i mjuzikl ponovo u modi

10.01.2022

12:50

0

Ova dodela se smatra najrelevantnijim pokazateljem ko će osvojiti Oskara

Sve o filmovima koji su briljirali na dodeli Zlatnih globusa: Vestern i mjuzikl ponovo u modi
zlatni globus2 - Copyright Foto: Profimedia

Izgleda da se dobar vestern ponovo vraća u modu ali i mjuzikl, ako je suditi po ovogodišnjoj dodeli Zlatnog globusa

Filmu “Moć psa” koji je dobio Zlatnog globusa za najbolji film - dramu, kao i za najbolju režiju  i najbolju sporednu ulogu, predviđali su uspeh i pre dodele Zlatnog globusa koji je ove godine protekao bez tako očekivanog glamura.

Kirsten Danst, Džejn Kempion i Benedikt Kamberbač na festivalu u Veneciji/ Profimedia
 

Džejn Kempion, koja se proslavila i ovenčala Oskarom za film “Klavir”, dobila je Zlatni globus za režiju filma “Moć psa”, a film “Variety” opisuje kao staromodan ali ipak dovoljno atraktivan za publiku i kritiku. Takođe, “Variety” ovaj film ocenjuje kao trijumf protiv homofobije.

U pitanju je snažna i moćna priča o surovosti prirode i krhkosti čoveka ispričana kroz lik usamljenog, ali poštovanog farmera Fila Burbenka koga igra Benedikt Kamberbač, čija pojava izaziva strah, a koji se iznenada nađe pred opasnošću da bude izložen mogućnosti da oseti ljubav prema tuđoj ženi…

Kamberbač, koji je u ovom filmu ostvario jednu od najdrastičnijih transformacija u karijeri i koji će, po mišljenju mnogih, biti ozbiljan kandidat za Oskara je, povodom uloge homoseksualca, u intervjuu za IndieWire otkrio da su o tom pitanju često govorili, ističući da to „nije učinjeno bez razmišljanja”.

Benedikt Kamberbač, film "Moć psa"/Profimedia
 

- Jedna od privlačnosti posla bila je ideja da u ovom svetu, sa ovim specifičnim karakterom, postoji mnogo privatnog, skrivenog od pogleda – izjavio je jedan od najtraženijih glumaca današnjice.

Film je snimljen na Novom Zelandu u produkciji Netflixa, a baziran je  na romanu Tomasa Sevidža iz 1967. godine.

Na ovogodišnjoj dodeli Zlatnog globusa uspeh je zabeležio i rimejk filma “Priča sa zapadne strane” reditelja Stivena Spilberga, koji je proglašen najboljim mjuziklom.

Zvezda ovog ostvarenja Rejčel Zegler nagrađena je za najbolju glumicu, a njena koleginica Arijana Deboz za najbolju žensku sporednu ulogu.

"Priča sa zapadne strane" Promo/MCF
 

Spilberg, proslavljeni režiser ovenčan Oskarom je objasnio zašto je odlučio da se uhvati u koštac sa veoma uspešnim mjuziklom:

 - Veoma je zastrašujuće uzeti remek-delo i pogledati ga drugačijim očima i različitim senzibilitetom bez ugrožavanja integriteta onoga što se generalno smatra najvećom muzikom ikada napisanom za pozorište. Ali verujem da velike priče treba da se pričaju iznova i iznova, delom da bi se u radu odrazile različite perspektive i trenuci u vremenu.

"Priča sa zapadne strane" Promo/MCF
 

Spilberg je majstorski režijom i muzikom ublažio nasilje, mladu uzavrelu krv, predrasude i očaj koji opisuje dve zaraćene porodice.

Njegova verzija okupila je najbolji brodvejski i holivudski kreativni tim uključujući samog scenaristu Kušnera koji je dobitnik Pulicerove nagrade, potom koreografa Džastina Peka dobitnika nagrade Tomi, kao i renomiranog dirigenta filharmonije Los Anđelesa i dobitnika Gremi nagrade Gustava Dudamela koji je i dirigovao snimanjem čuvene muzičke partiture.

Rita Moreno Promo/MCF
 

Nakon što je osvojila nagradu Oskar za ulogu Anite u originalnoj verziji „Priča sa zapadne strane“ iz 1961. godine, glumačka diva Rita Moreno vratila se u rimejku poznatog mjuzikla.

Pored toga, Moreno je i izvršna producentkinja na ovom ostvarenju.

- Nikada, ni u najluđim snovima nisam mislila da ću se više puta vraćati nekom filmu. Ali, kada vas Stiven Spilberg pozove da radite, to se ne odbija! A tek kada je tu i Toni Kušner, mojoj sreći nije bilo kraja! - oduševljeno je Rita Moreno govorila o povratku na film koji ju je vinuo u zvezde.

U novoj verziji „Priče sa zapadne strane“, Moreno igra Valentinu, udovicu Doka, vlasnika radnje u kojoj mladi Toni radi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike