U Parizu obeležen jubilej našeg Nobelovca: Virtuelna tura kroz novu postavku Muzeja Ive Andrića

25.12.2021

14:30

0

Okrugli sto "Ivo Andrić - čovek iznad vremena" održan je u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u organizaciji Muzeja grada Beograda, saopštili su iz MGB

U Parizu obeležen jubilej našeg Nobelovca: Virtuelna tura kroz novu postavku Muzeja Ive Andrića
Copyright Wikimedia/ Stevan Kragujević

U razgovoru su učestvovali - Vladimir Pištalo, nagrađivani književnik i upravnik Narodne biblioteke u Beogradu i Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu.

Povod za tribinu bila je 60. godišnjica dodeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću, a pre samog početka razgovora, posetioci su gledali 20-minutni film o našem Nobelovcu, u produkciji Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Wikimedia/ Stevan Kragujević
 

Angelina Banković, kustoskinja Muzeja grada Beograda upoznala je publiku sa novom stalnom muzejskom postavkom Muzeja Ive Andrića u prestonici, koja je realizovana uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

Učesnici u razgovoru Pištalo i Jerkov osvrnuli su se na bogat opus (romani, priče, pripovetke) i impresivnu biografiju Ive Andrića, na njegovu diplomatsku karijeru, različita "čitanja" dela Nobelovca u nezavisnim državama nastalim raspadom Jugoslavije, kao i značaju Andrićevih knjiga za današnju Francusku i Evropu.

Naliv pero Ive Andrića Tanjug/Miloš Milivojević
 

Nakon tribine, posetioci su uz pomoć VR-tehnologije (virtuelna stvarnost) mogli da pogledaju virtuelnu turu kroz novu postavku Muzeja Ive Andrića u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike