Veliki planovi Narodnog pozorišta za 2022. godinu: Nova podela u “Kraljici Margo” i omaž Igoru Vuku Torbici

30.12.2021

12:15

0

Svečanost povodom završetka kalendarske 2021. godine održana je za predstavnike medija i prijatelje ove kulturne ustanove, gde su predstavljeni novi projekti sva tri ansambla - Drame, Opere i Baleta

Veliki planovi Narodnog pozorišta za 2022. godinu: Nova podela u “Kraljici Margo” i omaž Igoru Vuku Torbici
Copyright Narodno pozorište / Promo/Željko Jovanović

Novi v.d. upravnika Narodnog pozorišta od 14. oktobra, istaknuti glumac Svetislav Bule Goncić, obratio se prisutnima u nadi da će se umetničko druženje nastaviti intenzivno i u predstojećoj sezoni.

- Nadam se da će nam predstojeća godina biti veoma dobra i želim da ostvarimo lepe i kvalitetne predstave na sceni. Ovo pozorište ima dugu istoriju, nastalo je u društvenim okolnostima 19. veka, i od tada do danas, nalazimo se svakako u drugim okolnostima - rekao je Goncić.

Predstava Nora/ Marijana Janković Narodno pozorište
 

- Sigurno ćemo se truditi da to dostojanstvo, u vreme u kome je nastalo Narodno pozorište, nastavimo i danas, u tom istorijskom smislu. Naravno da poštujemo i nove mlade ljude koji dolaze, i potrebno je da to učinimo kroz neku kreativnost koju nosi mladost - istakao je Goncić, ukazujući na šansu koje ovaj teatar pruža budućim mladim dramskim umetnicima sa FDU-a da se afirmišu.

Svetisalv Goncić Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
 

Direktorka Drame NP Molina Udovički Fotez predstavila je ukratko planove novih produkcija, tako da se trenutno pod krovom ove kuće paralelno spremaju tri projekta.

Počele su probe nove drame “Godine vrana” Siniše Kovačevića, čija se “Velika drama” igra na velikoj sceni punih 20 godina.

Pisac je dugo odsustvovao sa scene mnogih pozorišta Srbije, ne samo Beograda, tako da će ovo biti njegov veliki povratak sa spektakl predstavom, gde će se naći više desetina glumaca i učesnika.

Glavne uloge tumače: Kalina Kovačević, Aleksandar Srećković/ Branislav Tomašević, Vuk Kostić/ Petar Strugar, Ljiljana Blagojević, Sonja Kolačarić, Hadži Nenad Maričić/ Bojan Krivokapić, Miodrag Krivokapić, Vladan Gajović, Lepomir Ivković.

Molina Udovički Fotez Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Drama je napisana prema istoimenom prvom romanu pisca Kovačevića, koji na autentičan način pripoveda o životu Beograda tokom Prvog svetskog rata, a premijera je upisana za 10. mart 2022. na Velikoj sceni.

Bivša upravnica Narodnog pozorišta, rediteljka Ivana Vujić Kominac uveliko sprema dramu ruskog pisca Ivana Viripajeva - “Iranska konferencija”.

Premijera te drame u prevodu Sanje Milić je planirana polovinom februara na sceni “Raša Plaović”.

U glumačkoj podeli su Radmila Živković, Ivana Žigon/Vjera Mujović, Nebojša Kundačina, Slobodan Beštić, Rada Ðuričin, Gojko Baletić, Maja Kundačina, Zoran Ćosić, Bogdan Bogdanović, Dimitrije Ilić i, kao učesnici video konferencije - Bojana Bambić i Dušan Matejić.

Treći komad koji se trenutno radi jeste “Pelikan” švedskog pisca Avgusta Strindberga, u adaptaciji i režiji Ðurđe Tešić, a premijera je planirana krajem februara takođe na maloj sceni NP“Raša Plaović”.

Igraju Dušanka Stojanović Glid, Nedim Nezirović, Iva Milanović, Vučić Perović i Vanja Ejdus.

Opereta "Slepi miš": Foto Narodno pozorište
 

Direktorka Drame je podsetila da su nedavno iz ovog sektora u Podgorici imali uspešno gostovanje predstave “Carstvo mraka” Lava N. Tolstoja u režiji prerano preminulog umetnika Igora Vuka Torbice.

Upravo će tokom januara biti organizovan specijalan omaž ovom vanserijski talentovanom reditelju kada će na velikoj sceni gostovati njegove tri autorske predstave - “Krvava svadba” Frederika Garsije Lorke - 26. januara (koprodukcija SNP iz Novog Sada i festivala Grad teatar Budva), “Tartif” od Molijera - 29.01.(SNP i NP Sombor) i “Don Žuan” takođe prema Molijeru - 30.01. (NP Zrenjanin).

Pomenuti komad “Carstvo mraka” gostovaće 24. januara u Novom Sadu, dok će komedija Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” reditelja Jagoša Markovića imati mini turneju po regionu u februaru - Sarajevo (07.02.) i Banja Luka (09.02.).

Igor Vuk Torbica / YouTube/Printscreen
 

Udovički Fotez je podsetila da je tokom pandemijske 2021. godine izvedeno pet dramskih premijera - “Iluzije” Pjera Korneja, u režiji Nikole Zavišića, “Orlando” prema romanu Virdžinije Vulf, reditelja Bojana Ðorđeva, “Vuci i ovce” A. N. Ostrovskog, u režiji Egona Savina, Nušićeva “Vlast” u rediteljskom čitanju Milana Neškovića, ali i “Nora - Lutkina kuća” Henrika Ibsena, rediteljke Tatjane Mandić Rigonat.

Čuveni ruski baletan i direktor Opere NP Konstantin Kostjukov otkrio je da se vraća orkestar ovog pozorišta u “rupu”, tako da će svirati direktno za mnoge projekte, što će za publiku biti veliki doživljaj.

Od novih poduhvata, ruski umetnik je najavio za 21. januar premijernu obnovu sa novom podelom čuvenog baleta “Kraljica Margo” na muziku Gorana Bregovića i prema libretu Boška Milina - nedavno preminulog dramaturga, teatrologa i profesora na FDU.

Takođe je podsetio da su tokom ove godine realizovani projekti “Sedam smrtnih grehova” koreografa Igora Pastora (8. februara gostuje u Sarajevu), “Mikelanđelo” u koreografiji i režiji slovačkog umetnika Maria Radačovskog i “Alisa” autora Dejana Kolarova.

Konstatin Kostjukov Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Direktor Opere i operski pevač Nikola Mijailović primetio je da u njegovom ansamblu vlada veliki entuzijazam i da su se svi veoma poželeli publike da im dolazi u što većem broju, kada konačno prestane pandemija i najavio da će sutra uveče na operi “Slepi miš” upravo nastupati orkestar iz “rupe”, kao novina ovog teatra.

Trenutno se priprema opera “Don Kihot” Žila Masnea, za premijeru u februaru, kao i dečija opera “Snežana i sedam patuljaka” za jun mesec - kraj sezone 2021/2022.

Mijailović je istakao da su u ovoj godini imali uspešnu premijeru pravog spektakla - opere “Orfej i Euridika” Kristofa Vilibalda Gluka, u režiji Aleksandra Nikolića, koreografa Aleksandra Ilića i dirigenta Diana Čobanova iz Bugarske.

- Mnogi umetnici su nas napustili protekle godine, neka im je večna slava. Ostaje nam umetnost da ulepšava ovu surovu stvarnost - naglasio je direktor Opere i pomenuo da su u planu premijerne obnove raznih projekata u narednom periodu sa novim podelama.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Upravnik Muzeja NP Dragan Stevović najavio je otvaranje nove izložbe “Borislav Grigorović” autorke Dragane Gaćeše, posvećene poznatom glumcu i reditelju.

Stevović je rekao da će dalje planove Muzeja otkriti u januaru, pozivajući se na jevrejsku poslovicu “Preći ćemo most kada budemo došli do tog mosta”.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike