Ibsenova „Nora“ posle 100 godina premijerno izvedena u nacionalnom teatru: Burni aplauzi za dramu koja je uzdrmala pozorišne scene

24.12.2021

06:30

0

U drami napisanoj krajem 19. veka, a čija je suština da čovek treba da misli svojom glavom, donosi sopstvene odluke i preuzima odgovornost za sopstveni život glavnu ulogu igra Nada Šargin

Ibsenova „Nora“ posle 100 godina premijerno izvedena u nacionalnom teatru: Burni aplauzi za dramu koja je uzdrmala pozorišne scene
Nora, Narodno pozori+íte (54) - Copyright Predstava Nora/ Marijana Janković Narodno pozorište

Čuvena drama "Nora - Lutkina kuća" Henrika Ibsena o ženi koja spoznavši patrijarhalnu hipokriziju napušta muža i udobni dom, premijerno je sinoć izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji i adaptaciji Tatjane Mandić Rigonat.

U drami napisanoj krajem 19. veka, a čija je suština da čovek treba da misli svojom glavom, donosi sopstvene odluke i preuzima odgovornost za sopstveni život, uloge igraju Nada Šargin (Nora Helmer), Nenad Stojmenović (Torvald Helmer, advokat, Norin suprug), Hadži Nenad Maričić (Doktor Rank), Katarina Marković (Gospođa Kristina Linde), Goran Jevtić (Advokat Nils Krogstad) i Jelena Blagojević (Sluškinja), koje je publika ispratila dugotrajnim, burnim aplauzom.

Predstava Nora/ Marijana Janković Narodno pozorište
 

„Nora - Lutkina kuća“, prvi dramski bestseler, prevratnička drama koja je pronela Ibsenovu slavu širom sveta, uzdrmala je pozorišne scene i savest ondašnjih građana, inspirisala mnoge umetnike i pokrenula polemike koje i danas traju.

Napominjući da je ovaj komad, koji je presudno uticao na razvoj moderne drame, pisan i u duhu egzistencijalističke filozofije i njenog rodonačelnika Kjerkegora, Tatjana Mandić Rigonat u najavi premijere istakla je da je Ibsen surov pisac i da vrlo duboko ponire u ljudsku psihologiju, da "ne piše tipove nego se čovekom bavi u svoj njegovoj složenosti".

Predstava Nora/ Marijana Janković Narodno pozorište
 

Rediteljka ističe i da je u ovoj adaptaciji Ibsenov tekst lišen onoga što je danas suvišno.

- To je komad iz vremena verbalnog teatra, a danas mnogo toga možemo izraziti drugačijim scenskim jezikom, imamo širok spektar mogućnosti kako da izrazimo unutrašnji život likova. Bilo mi je bitno da reči ne zatrpavaju suštinu i da Ibsena prevedem jezički i znakovno u 21. vek - kazala je Mandić Rigonat.

Rediteljka je uradila i izbor muzike, a u umetničkom timu su i Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Dragović (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Igor Koruga (scenski pokret) i Jelena Tvrdišić (video rad).

Predstava "Nora"/ Foto: Marijana Janković Narodno pozorište
 

Komad se igra u prevodu Ljubiše Rajića.

Ovo je treća postavka drame „Nora - Lutkina kuća“ u nacionalnom teatru koju je slavni norveški književnik, jedan od najvećih dramskih pisaca svetske književnosti Henrik Ibsen, napisao 1879. godine.

Prva premijera održana je 28. januara 1889. godine, a naredna 12. maja 1921. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike