Kontroverzni film o abortusima s početka 20. veka: Filmska zvezda srpskog porekla u glavnoj ulozi

12.06.2021

10:13 >> 13:23

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova drama se prikazuje danas, 12. juna, u sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke, u terminu od 18 sati

Kontroverzni film o abortusima s početka 20. veka: Filmska zvezda srpskog porekla u glavnoj ulozi
Copyright Svetislav Ivan Petrović Promo/Kinoteka

Publika 23. Festivala nitratnog filma moći će da na velikom platnu vidi evropsku filmsku zvezdu srpskog porekla Svetislava Ivana Petrovića, koji je igrao naslovnu ulogu u nemačkom filmu „Lekar za žene/Doktor Šefer, ginekolog“ (1928), u režiji umetničkog i bračnog para Jakoba i Lujze Flek.

Ova drama se prikazuje danas, 12. juna, u sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke, u terminu od 18 sati.

Film “Lekar za žene” Promo/Kinoteka

Film se na realistički i direktan način bavi realnim trenutkom i problemom abortusa, čija je zakonska regulativa u Nemačkoj bila vrlo restriktivna. Autori hrabro razmatraju pitanje ženskog izbora, muške vladavine nad ženskim telom i opasnost od neprofesionalnih pobačaja.

Prema sinopsisu, cenjeni ginekolog profesor Hausen odbacuje pravo na abortus kao nezakonito i nemoralno, dok njegov student i verenik njegove ćerke, doktor Šefer smatra da je abortus moguć u određenim slučajevima, kako bi se pomoglo ženama u nevolji i podržava promenu zakona. Zbog svojih stavova Šefer se suočava s raskidom veridbe, kao i problemima na poslu. Kroz složen zaplet filma profesor se na kraju pokaje i počinje da razume Šeferov stav prema abortusu.

Film “Lekar za žene” Promo/Kinoteka

Posle premijere većina kritičkih reakcija je bila izrazito negativna, ali sa današnje tačke gledišta ovo ostvarenje deluje iznenađujuće aktuelno i moderno.

Flekovi su pioniri austrijske kinematografije. Sredinom dvadesetih godina prošlog veka preselili su se u Nemačku i do dolaska nacista na vlast 1933. godine snimili više od osamdeset filmova, nakon čega su emigrirali zbog jevrejskog porekla Jakoba Fleka.

Film “Lekar za žene” Promo/Kinoteka

Svetislav Ivan Petrović je sa njima snimio četiri filma. Igrao je glavne uloge u tri raskošna i lepršava kostimirana dela („Orlov“, „Carević“ i „Poručnik njenog visočanstva“). Jedina drama među njima – „Lekar za žene“ dugo se vodila kao izgubljena, da bi pre izvesnog vremena bila pronađena u Danskom filmskom institutu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike