„Povratak Skarletne vidovčice“: Prvi film prikazan na televiziji

31.05.2021

07:05 >> 07:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Emitovala ga je američka televizijska kuća NBC

„Povratak Skarletne vidovčice“: Prvi film prikazan na televiziji
Copyright Profimedia

Na današnji dan, 31. maja 1938. godine, prvi put je prikazan film na televiziji. Bilo je to ostvarenje „Povratak Skarletne vidovčice“, koji je prikazala američka televizijska kuća NBC.

Prvi film nastao je mnogo ranije, pre skoro 130 godina. Njegovi tvorci su braća Limijer. Prikazan je u Parizu, 28. decembra 1895. godine. Trajao je svega nekoliko minuta i predstavljao je dolazak voza na železničku stanicu.

Prilikom projekcije ljudi su, videvši da im voz ide u susret, počeli da vrište i beže po sali, ne znajući da je to samo projektovano na platnu. Isti film je u Srbiji prikazan šest meseci kasnije, 1896. godine u kafani braće Savić „Kod zlatnog krsta”, u blizini Palate Albanija.

Zvezde nemih filmova su umele da se izražavaju bez reči, koristeći ruke i izraze lica na pomalo prenaglašen način. Otkrićem zvučnih filmova 1927. godine sve se promenilo. Mnogi glumci koji su imali izražen strani naglasak ili piskave glasove ostali su bez posla, kao na primer Džon Gilbert, neprikosnovena zvezda nemog filma ili Poljakinja Pola Negri. Mnogi filmski umetnici snimali su prvo sliku, a zvuk dodavali naknadno. Kasnije su se dosetili da mikrofone sakriju u dekoru, ali je i ta ideja imala jedan propust, glumci nisu smeli mnogo da se pomeraju. Tek kad su mikrofone okačili o naročite pecaljke koje mikromani pomeraju, kao što se i danas radi, zvučni filmovi su snimani bez teškoća.

Pixabay

U početku, filmovi su bili kratki, nemi i crno-beli. Unapređenjem tehnologije, unapređen je i film. Krajem 20. veka nastali su prvi filmovi savremene tehnologije koji deluje realnije u odnosu na njihove prethodnike. U teškim i opasnim scenama angažovani su kaskaderi, a eksplozije su nameštene pomoću specijalnih efekata. U postprodukciji su neki delovi kompjuterski obrađivani. Tako je film unapređen i modernizovan. Jedan od prvih ovakvih filmova je “King Kong” (1933), u kome je lutka gorile veličine 60 centimetara animirana i računarskom obradom izgledala veća od njujorških solitera.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike