140 godina odrastanja uz "Neven": Obeležavanje jubileja najstarijeg lista za decu

14.12.2020

10:22 >> 15:15

0

Časopis je davne 1880. osnovao Jovan Jovanović Zmaj, a prvi broj izašao je u štampariji Arse Pajevića u Novom Sadu

140 godina odrastanja uz "Neven": Obeležavanje jubileja najstarijeg lista za decu
Copyright Promo / Novi Sad EPK

Povodom obeležavanja 140 godina od pokretanja najstarijeg lista za decu na ćirilici u Srbiji „Neven“, danas je otvorena izložba „Neven – prvih 140 godina“ u Kulturnoj stanici Mlin u Novom Sadu.

Časopis je davne 1880. godine osnovao Jovan Jovanović Zmaj, a prvi broj izašao je u štampariji Arse Pajevića u Novom Sadu.

YouTube

Izložba je interesantan prikaz razvoja od prvih naslovnih strana ovog lista koji je „rastao“ baš kao što su uz njega odrastale mnoge generacije.

– Neven je odrastao uz decu, a deca su odrastala uz Neven. Neven je dragulj naše kulturne baštine. Naša ideja za naredni period je da ga zapravo prilagodimo današnjoj deci, tako što ćemo ga ponuditi u digitalnom formatu. To ne znači da će on na bilo koji način svoj format promeniti, nego da će biti dostupniji – rekla je urednica časopisa „Neven“, Jelena Dopuđ.

Pored izložbe, biće promovisan i časopis „Mali Neven“, koji se kao zasebno izdanje pojavio 1983. godine, dok je pre toga izlazio kao podlistak „Nevena“, fokusirajući se na decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Promo / Novi Sad EPK

– Naš plan za budućnost je da „Mali Neven“ nikad ne odraste, da dopre do što više dece i da nam upravo oni pomognu da razvijemo nove priče i rubrike. Zbog toga nam je jako drago da su Grad i Gradska uprava za kulturu, kao i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ prepoznali značaj ovog časopisa, koji je jako bitan za odrastanje naše dece i što svi zajedno sada doprinosimo kontinuitetu lista -rekla je urednica časopisa „Mali Neven“, Ivana Đukić.

Od ove godine, prava izdavanja časopisa „Neven“ i „Mali Neven“ preneta su sa Dnevnik AD Novi Sad na Novosadski dečiji kulturni centar, koji je i pripremio celu izložbu, ali i specijalno izdanje časopisa na 48 stranica.

– Za nas je to jedan veliki izazov i odgovornost, ali i posebna čast, jer je časopis sa dugogodišnjom tradicijom sada došao kući. Došao je među svoju publiku, među najmlađe, u instituciju koja se bavi kulturom i obrazovanjem dece, koja neguje i prikazuje dečije stvaralaštvo i stvaralaštvo za decu- rekla je direktorka Novosadskog dečijeg kulturnog centra, Aleksandra Lukić.

Promo / Novi Sad EPK

„Neven“ će od sada izlaziti dvomesečno pod okriljem Novosadskog dečijeg kulturnog centra, kao stručna literatura za decu, uz mnoštvo propratnih literarnih i likovnih programa. Nastaviće plodotvornu saradnju sa međunarodnim festivalom dece pesnika u Savinom selu, kao i sa svim osnovnim školama širom Srbije.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima i drže rastojanje. Kontroliše se maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru.

Izložba će trajati sve do 17. decembra uz poštovanje svih epidemioloških mera, a biće otvorena za javnost od 11 do 15 časova.

Pročitajte još: Film o istini i nadi: “Stela” otvara 16. Kids fest

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike