Krade se kulturno nasleđe Srbije! Kakva je veza između Velje Nevolje i firme za obezbeđenje "Dobergard"

18.12.2021

12:29

0

Ko stoji iza pljačke srpskih muzeja i ko je zataškao aferu u kojoj se pominje Veljko Belivuk i odgajivačnica pasa iz Ritopeka

Krade se kulturno nasleđe Srbije! Kakva je veza između Velje Nevolje i firme za obezbeđenje "Dobergard"
muzej primenjene umetnosti 1 - Copyright Promo/MPU/Facebook/Dobergard

Ko stoji iza pljačke srpskih muzeja, gde je nakit neprocenjive vrednosti i pod čijim pritiskom su policija i tužilaštvo pristali na truli kompromis, da za ovo delo okrive isključivo noćnog čuvara firme “Dobergard”, pitanja su na koja nadležni moraju reagovati, tim pre što se iza afere krađe srpskog nasleđa pominje i sam vođa ozloglašene kriminalne grupe Veljko Belivuk!

Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, odmah nakon hapšenja Velje Nevolje i pripadnika ozloglašene navijačke grupe “Principi”, obelodanila je da je iz Muzeja primenjene umetnosti 2019. godine ukraden nakit vredan 300.000 evra, čija je kulturna vrednost neprocenljiva. Da li je reagovala tek posle hapšenja, možda iz straha da bi neko iz pritvora mogao da progovori!?

Printscreen/YouTube
 

Ukraden je 41 komad vrednog nakita iz 19. veka i prve polovine 20. veka. Među ukradneim predmetima nalazi se nekoliko eksponata ogromne kulturno-istorijske vrednosti, kao što je prsten sa grbom iz 14. veka, kao i narukvica sa cvetom od lapis lazulija, čija se istorija vezuje za dinastiju Obrenović…- deo je saopštenja Muzeja primenjene umetnosti, iz koga su naveli da je krađa odmah prijavljena policiji.

Čuvali ih i posle pljačke

Iz primarnog interesa da predmeti budu pronađeni, a u cilju policijske istrage i prikupljanja dokaza Muzej nije davao nikakva obaveštenja o ovom događaju – navela je ona, pravdajući se da tada nije raskinut ugovor sa firmom “Dobergard”, koja je angažovana da čuva muzej, “jer su u toku bile istražne radnje.”

Krajem marta ove godine Ministarstvo kulture saznalo je za još jednu veliku pljačku u Muzeju Jugoslavije, iz koga su ukradeni lični predmeti Josipa Broza Tita, kao i poslužavnik i čaša sa likom cara Hajla Selasija. I ovaj muzej čuvao je “Dobergard”!?

Facebook/Dobergard
 

SBPOK, kojim su u to vreme upravljali kadrovi bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, obe istrage je okončao hapšenjem dva noćna čuvara, angažovana  po ugovoru u firme “Dobergard.”Oni su sa Tužilaštvom sklopili ugovor o priznanju krivice, ukradeni predmeti nisu nađeni, a kuriozitet je to što firma “Dobergard”, na osnovu učinjene štete isplatila 3,3 miliona dinara na račun Ministarstva finansija, te je nastavila da obezbeđuje i Muzej Jugoslavije.

Javnost i nadležno ministarstvo o svemu ovome nisu bili obavešteni, a dodatno uznemirenje izazvala je informacija da je u pljački muzeja učestvovala osoba bliska klanu Veljka Belivuka, kao i da su "Principi" povezani sa firmom "Dobergard" i da veliki upliv u nju imaju ozloglašeni navijači i kriminalci.

Foto: 24sedam/Printskrin
 

S druge strane, ova informacija, makar i neproverena, dragocena je jer otvara jedan širi front da se istraži i utvrdi ko sve zaista stoji iza krađe srspkog nasleđa, kojim kanalima je blago skriveno i eventualno prodato, i na kraju, ko je i po čijem nalogu iz vrha policije i tužilaštva sve to zataškao. Na ovo zadnje nije teško dati odgovor, ako se uzme u obzir sprega dela tadašnjeg vrha MUP Srbije sa kriminalcima.

Ko stoji iza Dobergarda?
www.mc.rs
Dušan Đukić, vlasnik firme "Dobergard"

U raskrinkavanju kradljivaca srspkog kulturnog nasleđa nezaobilazna je privatna firma “Dobergard” i “Dobergard plus”, koja je dobila poslove čuvanja brojnih srpskih institucija, između ostalog, i muzeja.

Đukić platio pljačku i zataškao slučaj?

Dušan Đukić, generalni direktor kompanije "Dobergard", koja obezbeđuje Muzej, negirao je da ta firma ima ikakve veze s bilo kojom navijačkom grupom.

- "Dobergard" je usluge obezbeđenja pružalo ovoj ustanovi još od 2014, uz više ugovora o javnoj nabavci, pa i 2019, kad se navodi da se desila velika krađa u ovom muzeju. Apsolutno su netačni i izneti navodi da iza naše kompanije i vlasnika stoji "jedna od navijačkih grupa povezana sa organizovanim kriminalom", koja je navodno "još u 2019. izvela spektakularnu pljačku u Muzeju primenjene umetnosti i da je o tome policija očigledno zataškavala slučaj" - naveo je Đukić.

Iako osnovana još 2004. godine, firma “Dobergard” je prvi ozbiljniji ugovor o tehničko-fizičkom obezbeđenju sklopila 2013., da bi u narednim godinama sklopila više od 50 ugovora sa raznim državnim institucijama, od osnovnih škola, domova zdravlja do velikih Sistema kao što je Poreska Uprava, Elektroprivreda Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje. Vlasnik kompanije je Dušan Đukić, koji poseduje i i preduzeće za tehničko ispitivanje i analize KNC Group.

Kerovi iz Ritopeka

Posebno je zanimljiva činjenica da se u okviru firme “Dobergard” nalazi i odgajivačnica pasa rase doberman u Ritopeku, gde se nalazi i kuća strave surovog klana Veljka Belivuka, u kojoj su svirepo mučili i ubijali svoje žrtve. U skrivenim prostorijama policija je pronašla i industrijsku mašinu za mlevenje mesa koja je, kako ih optužnica terete, služila za uništavanje leševa.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike