Da li Džonića opsedaju demoni? Psihijatri ga posmatraju da bi utvrdili da li je u stanju pomračenja uma likvidirao Đokiće!

10.12.2021

19:45

1

Prvookrivljeni Džonić je pre nekoliko dana prebačen iz zatvora u Nišu na psihijatrijsko veštačenje u Beograd

Da li Džonića opsedaju demoni? Psihijatri ga posmatraju da bi utvrdili da li je u stanju pomračenja uma likvidirao Đokiće!
Goran Džonić - Copyright Foto: Printskrin facebook/Goran Džonić

Javnost s nestrpljenjem očekuje nalaz neuropsihijatrijskog veštačenja penzionisanog vatrogasca Gorana Džonića (59), koji je osumnjičen za ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca. Naime, prvookrivljeni Džonić je pre nekoliko dana prebačen iz zatvora u Nišu na psihijatrijsko veštačenje u Beograd, kako bi se utvrdilo da li je u uračunljivom ili neuračunljivom stanju učestvovao u izvršenju krivičnog dela.

Poznati psihijatar dr Jovan Marić kaže, u razgovoru za 24sedam, da nije jednostavno dati odgovor na pitanje da li je osumnjičeni Đžonić bio u trenutku zločina uračunljiv ili ne. Kako kaže, on će biti podvrgnut mnogobrojnim psihološkim testovima, ali i nadzoru psihijatara, koji će pratiti njegovo ponašanje.

- Džonić će biti podvrgnut psihološkim testovima i na osnovu toga i mnogobrojnih drugih faktora će se utvrditi da li ima određenju duševnu bolest ili ne. Psihijatrijsko veštačenje može da traje i po nekoliko meseci, i to sve zavisi od samog psihijatra. Dok traje veštačenje, on živi u bolničkoj sobi. Tu su medicinske sestre, one mu daju lekove, psihijatri pričaju sa njim, posmatraju ga... To posmatranje može da traje i do šest meseci. Ukoliko psihijatri procene da je počinio krivično delo usred duševne bolesti, onda ide na mere bezbednosti čuvanja i lečenja. Ne ide u zatvor, već u zatvorsku bolnicu. On može da bude na lečenju od deset do petnaest godina. Nakon nekoliko godina lečenja, psihijatri porocenju da li je u stanju da ponovi zločin ili ne - objašnjava dr Marić.

24sedam/M.K./Printscreen/facebook
 

Dodaje da sve zavisi od procene tima psihijatara, koji koriste određene mehanizme na osnovu kojih mogu da utvrde da li okrivljena osoba laže, manipuliše i slično.

- U praksi sam viđao različite slučajeve, počev od onih koji su imali psihoze, sizofreniju i slično, a nisu se lečili, i nakon izvršenja krivičnih dela, ustanovljeno je da su imali duševnu bolest. U bolnici postoji posebno odeljenje od dvadeset do trideset kreveta za takve ljude. Oni u bolnici mogu ostati doživotno ako nakon nekoliko godina lečenja psihijatar proceni da mogu ponoviti krivično delo ukoliko bi se našli na slobodi. Postoje mehanizmi koji se koriste i na osnovu kojih se može utvrditi da li ispitanik pokušava da slaže komisiju -  objašnjava dr Marić.

Pad Džonića

Goran Džonić, koji je uhapšen pod sumnjom da je učestvovao u teškom ubistvu Gorana, Gordane i Lidije Đokić, otkriven je nakon što ga je prepoznao jedan od meštana kod kojeg je bio da bi mu napravio prigušivač za pištolj, pravdajući se da je reč o nekom delu za poljoprivrednu mašinu.

Međutim, majstoru ni na kraj pameti nije palo za šta bi mogla da se koristi metalna cevka tačno propisanih dimenzija s navojem na vrhu od izuzetno čvrstog materijala, a i Džonić je kod njega bio mesec i po pre zločina. Nakon neprospavane noći, majstor je u ranim jutarnjim časovima odmah otišao u policiju i ispričao sve što zna o tom slučaju, pre svega da ga neko ne bi dovodio u vezu sa zločinom.

Takođe, advokat braće Jojke, Mladen Magdelinić, veruje da će nakon neuropsihijatrijskog veštačenja biti sve jasnije u vezi sa psihičkim stanjem osumnjičenog Džonića.

- Ne očekujem da će utvrditi da je Džonić bio neuračunljiv, već da je uračunljiv. Njegova uloga je sasvim jasna. Imao je plan, a osoba koja ima duševnu bolest nema plan. Verujem da je bio svestan svega što se desilo. Pre neuropsihijatrijskog veštačenja ponašao se nekako bolešljivo i uplašeno, a tako se ponašao i na prepoznavanju i na saslušanju - zaključuje Magdelinić.

Podsetimo, majka ubijenog Gorana Đokića, Stojanka Đokić, svedočiće 23. decembra, kao i rođak Gorana Džonića kome je osumnjičeni vratio pare posle ubistva.

Foto: Printskrin facebook/Goran Džonić
 

Tela porodice Đokić pronađena su u subotu, 2. oktobra, posle šest dana potrage, u ataru sela Moravac, gde su kobne večeri bili u poseti Goranovoj majci.

Nakon zločina, tela Đokića su spaljena, dok je njihov automobil odvezen na drugu lokaciju, 10 kilometara dalje, i tu zapaljen, kako bi se prikrili tragovi.

Đokići su poslednji put viđeni u noći između subote i nedelje, 26. na 27. septembar, kada su iz sela Moravac krenuli put Aleksinca, gde su živeli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike