"Često večerao sa Madonom i Tajsonom": Legenda jugoslovenskog fudbala ekskluzivno o prijateljstvu sa poslednjim donom srpske mafije!

02.12.2021

07:00

0

Iako su im se životni putevi razišli ostali su prijatelji

"Često večerao sa Madonom i Tajsonom": Legenda jugoslovenskog fudbala ekskluzivno o prijateljstvu sa poslednjim donom srpske mafije!
Boško Radonjić - Copyright MN press Profimedia Pixabay Facebook/Boško Radonjić

- U Americi je bio pravi bos, a život mu je bio kao na filmu. Kada smo prolazili Petom avenijom na Menhetnu svi su se okretali za nama i gledali u Boška Radonjića (68). Često sam odlazio u Ameriku i u njegovom društvu viđao poznate ličnosti poput Madone i Majka Tajsona. U Srbiji nije imao ni približno takav tretman, kao što je imao u Americi -  priča u ekskluzivnoj ispovesti za 24sedam Milovan Đorić, predsednik stručnog veća trenerske akademije Fudbalskog saveza Srbije.

Legenda jugoslovenskog fudbala napominje da njihovo prijateljstvo datira još iz školske klupe i da uprkos daljini, nisu prekinuli kontakt, već su ga održavali, iako su im se životni putevi razišli. Radonjić se veoma rano domogao inostranstva i vremenom stekao veze u podzemlju, ali i reputaciju dona. Važio je za kontroverznu, intrigantnu ličnost poput likova iz nekih gangsterskih filmova, pa je neretko o njemu pisala i svetska štampa.

-Nas dvojica smo bili drugovi iz osnovne škole. Zajedno smo učili. Kasnije, otprilike u dvadeset petoj godini, on je otišao iz Užica, a ja sam tamo ostao, pošto sam započeo svoju igračku karijeru. Uprkos tome, ostali smo u kontaktu. Uspeo je da ode za Grac sa našim fudbalerima, pa odatle u Italiju i posle u Ameriku  - kaže Đorić.

Facebook/Boško Radonjić
 

"Zvezda u Njujorku"

- Pre odlaska u Ameriku, jedno vreme je živeo kod mene na Novom Beogradu. Kasnije je kupio stan u Zmaj-Jovinoj ulici. Rado je dolazio i na Zlatibor. Majka mu je bila divna žena, a oca su mu streljali. Oni su bili protiv Titovog režima. Njegov stariji brat je jako dugo bio u zatvoru, a mlađi kod njega u Americi i radio je na parkingu. Boško ga je na kraju oterao, pošto je mnogo pio, a on nije trpeo alkohol i često ga je viđao u alkoholisanom stanju, što ga je nerviralo. Radonjić je bio zvezda u Americi. Odlazio sam sa njim na ručkove i večere. Voleo je da se druži sa Italijanima i oni su većim delom činili njegovo društvo- ističe Đorić.

Ko je bio Boško Radonjić?

Boško Radonjić bio je navodni šef američkog podzemlja, kum irske mafije u Njujorku, prijatelj čuvenog gangstera i američkog državnog neprijatelja broj jedan Džona Gotija. Kum sa antikomunistom Nikolom Kavajom (76), koji je tri puta pokušao da ubije Josipa Broza Tita, pa je čak oteo avion 1979. u SAD u nameri da se u Beogradu obruši na zgradu Centralnog komiteta, pošto je u njoj bilo mnogo komunista.

Radonjić je rođen u naselju Dovarje u Užicu i veoma rano je ostao bez oca Dragomira, pripadnika Ravnogorskog pokreta, kog su komunisti streljali, a sestra mu je umrla od komunističke torture tri godine kasnije. Odrastao je sa majkom i završio srednju tehničku školu u rodnom gradu, ali nije mogao da se zaposli.

Đorić ističe da je u Americi upoznao Boškovu suprugu Sabrinu Radonjić, ali i Džona Gotija, kao i Nikolu Kavaju.

Facebook/Boško Radonjić
 

-Imao sam priliku da sedim sa Džonom Gotijem, koji je bio veliki gospodin. Tu sam upoznao i Boškovu suprugu iz drugog braka Sabrinu i sa njom je dobio sina koji se zove Aleksandar. Takođe, znam i njegovu suprugu iz prvog braka sa kojom ima sina Boška. Družio se i sa Kavajom, koji je u to vreme izašao iz zatvora i po izlasku, mislim da se nije baš najbolje snašao - dodaje on.

Druženje sa Madonom i Tajsonom

-Radonjiću je često društvo pravila Madona. Nju sam video dva ili tri puta u njegovom društvu jer su se dobro poznavali i bili prijatelji.

Takođe, zajedno smo odlazili i u Atlantik Siti, u najveću kockarnicu na svetu. Boško se družio sa Italijanima, koji su prava gospoda.

Osim Madone, Radonjić se družio i sa američkim bokserom Majkom Tajsonom. Tajson je često voleo da dođe i sedne za njegov sto jer su se izuzetno poštovali - napominje Đorić.

"Kum mafije"

U januaru 1999. godine Radonjić je bio na Kubi, a po povratku FBI je skrenuo njegov avion kako bi ga doveo u Majami i uhapsio. Suđeno mu je po optužnici iz 1992. godine, za nameštanje porote na suđenju Gotiju šest godina ranije, ali su sve optužbe povučene. Ključni svedok optužbe, "insajder" iz Gotijevih redova Salvatore Gravano, zvani Semi Bik, optužen je zbog droge dok je bio u programu za zaštitu svedoka i nije mogao da tereti Radonjića.

Takođe, Radonjić se sprijateljio i sa Tedijem Kaminskim, koji je bio krunisan za šefa irske mafije. Kako je vreme odmicalo i kako po njihovim pravilima biva, kada jedan "kralj" umre, drugi ga nasleđuje. U ovom slučaju je to bio Radonjić, vođa irske mafije u Njujorku, odnosno "kum", kako ga je tada opisivala tadašnja štampa "prvi Srbin na čelu irske mafije". Sa te pozicije uspeo je da ujedini Irce i Italijane, čiju je familiju Gambino predvodio čuveni Džon Goti, poslednji don "Koza Nostre".

Povratak u Srbiju

Đorić navodi, da ga je po povratku iz Amerike sačekao lično on, sa još jednim funkcionerom.

Boško se vratio u Srbiju devedesetih godina prošlog veka i od tada je živeo na relaciji Beograd-Zlatibor.

- On je morao da napusti Ameriku u roku od tri dana. Kada je sleteo, čekao sam ga na Horgošu, sa još jednim čovekom, koji je sada visoki funkcioner i čije ime i prezime, ne želim da otkrijem. Kada se vratio u Srbiju, to nije bio onaj Boško kakvog poznajem iz Amerike. Tužna je bila njegova priča u Srbiji, ovde su ga drugačije doživljavali nego u Americi. Bio je opozicionar, ali i dobar prijatelj sa Vukom Draškovićem, kog je izuzetno poštovao - zaključuje Đorić.

Poslednje godine života proveo je na Zlatiboru u svojim apartmanima u naselju Kraljevi konaci, a preminuo je 2011. godine u 68. godini od teškog šloga od kog nije mogao da se oporavi, uprkos tome što je dugo bio na aparatima koji su ga održavali u životu.

Sahranjen je na groblju Dovarje i na njegovom grobu stoji epitaf "Moja čast je moj život". Pored njega, sahranjena je i njegova supruga Sabrina, koja je preminula 2018. godine.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike