Ugar je prvi bacio "zolju" u Beogradu: Zemunac izrešetan kod "Fontane"

21.11.2021

07:00

0

Likvidiran hicima iz "kalašnjikova", a prethodno preživeo nekoliko atentata, pa i 24 metka iz "heklera"

Ugar je prvi bacio "zolju" u Beogradu: Zemunac izrešetan kod "Fontane"
Ugar - Copyright Printscreen/Youtube/Rudar7

Zemunac Dragan Ugarković, poznatiji kao Ugar, pripadnik stare garde zemunskog podzemlja, jedan od onih koji se nije plašio nikoga i ničega, likvidiran je pre tačno 22 godine. Bio je prvi koji je u nekom od beogradskih obračuna, u centru grada, upotrebio ručni raketni bacač "zolju". Pre nego što je ubijen, preživeo je nekoliko atentata, iako je važio za obazrivog momka.

U momentu kad je likvidiran imao je 35 godina. Njegovi prijatelji su često isticali da  je njegova karijera bila krvava, ali i uspešna. Imao je neprijatelje koji su više puta pokušavali da ga likvidiraju, ali je imao i velike poslovne uspehe uglavnom zbog slabog eksponiranja.

Dvojica napadača, hicima iz "kalašnjikova", 21. novembra 1999. godine, oko 21 sat, u Ulici narodnih heroja kod broja 1, pored kafane "Fontana" u Novom Beogradu, ubila su Ugarkovića dok je sedeo za volanom svog automobila metalik sivog "golfa 2", registracije italijanskog grada Bolonja.

Ubice su crnom "opel askonom", bez registarskih tablica, došle iz pravca ulice Pariske komune i prišle žrtvi sa leve strane. Neposredno pred dolazak napadača, Ugarković je parkirao "golf" tik iza taksi stanice, da bi dvojica njegovih saputnika otišla do pedesetak metara udaljene zgrade "Mekdonaldsa".

Napadači su iz prikrajka čekali da Ugarovi prijatelji uđu u "Mek", da bi potom iz "askone" u pokretu ispalili kišu hitaca. Devet metaka pogodilo je Ugarkovića u glavu i vrat, dok je sedeo u automobilu sa upaljenim motorom i žmigavcima.

"Provereni ljudi"

Trčeći iz "Mekdonaldsa", njegovi prijatelji krenuli su ka Ugarkoviću, koji je još davao znake života. Zatekli su ga sa otvorenim očima, a tako je i preminuo.

Posle likvidacije, napadači su pobegli niz Narodnih heroja u pravcu zgrade Savezne uprave carine, odakle im se gubi svaki trag. Ova likvidacija, kao i mnoge druge, nikad nije rasvetljena i niko nikad nije uhapšen kao počinilac ili naručilac ovog zločina. Sumjalo se da iza napada i likvidacije stoji drugi Zemunac, Jovan Guzijan Cuner, stari Ugarov neprijatelj. Cuner nikada nije osuđen za to, jer je izrešetan 2002. godine.

Printscreen/Youtube/Rudar7
 

Oni koji su ga poznavali tvrde da je u poslove uvek ulazio sa "proverenim ljudima" u koje je imao poverenja, ali nikada nije uhapšen pod sumnjom da se bavio poslovima sa one strane zakona. Ugar je najčešće sarađivao sa uskim krugom nerazdvojnih prijatelja, uglavnom Zemunaca, koji se nikada nisu mešali u poslove drugih beogradskih klanova. 

Izrešetani u istoj ulici

U istoj ulici i na isti način kao i Ugarković, ali kod broja 47a, 23. juna 1996. godine, izrešetani su "heklerom" Božidar Stanković (27), zvani Batica i njegov prijatelj Branislav Milutinović (24).  Oni su sedeli u parkiranom belom "fordu fijesti" ispred kafića "Daša". Počinioci ovog zločina su i dalje nepoznati. Otac Božidara Stankovića, Žorž (47) ubijen je 1. oktobra 1993. godine na stepeništu TC Merkator u Novom Beogradu. I njegov ubica nije poznat.

Od momenta kad se pojavio u podzemlju, Ugarković je bio poštovan. Važio je za hrabrog i srčanog momka. Bio je odnih dobro poznatih policiji koji su retko boravili iza rešetaka. Zabeleženo je da je robijao u zatvoru u Holandiji gde se družio sa nekadašnjim najvećim jugoslovenskim makroom Đurom Radonjićem Grofom. U zatvoru su imali i svoju fudbalsku ekipu.

Posvetio se, po dolasku iz inostranstva, legalnim poslovima i to isključivo u Zemunu. U to vreme počieli su i prvi napadi na njega. U Zemunu se još se prepričava pucnjava između Ugarkovića i jednog od vodećih beogradskih kockara. Kada su se njih dvojica srela, prijateljski su se pozdravila, a potom zagrljeni zapucali jedan na drugoga. Obojica su tada zadobila rane po nogama.

"Taš" na meti

Prema priči njegovih prijatelja, Ugar je početkom devedesetih godina prvi put ispalio raketu iz ručnog bacača "zolja". Meta je bila diskoteka "Taš", koja je te večeri svečano otvorena. Motiv napada ostao je nepoznat. Sumnja se da je razlog bio taj što je Ugar bio u ratu sa Cunerom, čiji je kum bio vođa "zvezdarskog klana" i vlasnik diskoteke "Taš", Sredoje Šljukić Šljuka. Cuner je takođe venčao poznatog Zvezdarca i Šljukinog najboljeg druga Srđana Adžemovića Adžima i pevačicu Lelu Andrić.

Printscreen/Youtube/Rudar7
 

Ugarković je ubrzo ponovo ranjen na jednom od beogradskih splavova, ali već sledeće ranjavanje moglo je da bude kobno po njega.

Februara 1994. godine ranjen je u voždovačkom restoranu "Tifani" sa 24 metka iz "heklera". Zli jezici su tvrdili da mu je to smestio Boris Petkov, koji je učestvovao u ubistvu Ranka Rubežića, srpskog Dača Šulca. Prema pričama poznavalaca tadašnjih prilika na beogradskom asfaltu, u kući Petkova održano je zasedanje "ratnog štaba" i Ugarković je proglašen za neprijatelja.

Priče da mu je Petkov smestio napad  Ugarković je prokomentarisao "kao pokušaj da mu uvale kosku, ali da on nije malo dete i da na to ne naseda".

- Ako je čovek pametan, nikada neće reagovati na prvu loptu. Danas su ljudi spremni na sve. Mene su izrešetali iako sam došao da izmirim dva čoveka - govorio je Ugar novinarima.

Neverovatan čovek

Posle ovog događaja, koji je pukom srećom preživeo, pojavio se u medijima i otvoreno govorio o sebi. Posle toga, njegovo ime nije se provlačilo na stranicama novinskih "crnih hronika". Otvorio je restoran i lokal sa poker automatima, ali se u podzemlju pričalo da se bavio i raznim drugim nelegalnim poslovima.

O svom prijatelju i njegovoj neverovatnoj hrabrosti za medije je govorio Karađorđe Subotić, dugogodišnji Ugarov prijatelj, ali i sam "žestoki momak" devedesetih godina.

- Robija je ništa, ako je smrt alternativa. Dok su pucali na njega, on je pokrio rukama glavu, otkinuli su mu prst, 24 metka je tada preživeo i posle još 7-8 kada ga je neka druga ekipa u kazinu ispucala u stomak. Ugar je bio neverovatan čovek, imao je strašnu harizmu, bio je veoma hrabar. Ali verovao je ljudima, da ti odeš nenaoružan u taj lokal, kao da se mirite, kakvo crno mirenje, ti si pokušao da me ubiješ pa sad da se nađemo da se mirimo, nema od toga ništa, to je samo prevara, laž - ispričao je Subotić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike