Kik-boksera izrešetali ispred "Marakane": Počinje suđenje za ubistvo od pre 24 godine

26.10.2021

08:00

0

Predrag Miketić optužen za ubistvo reprezentativca Jugoslavije Vladana Cvetkovića, dok se Goran Pavlović tereti za pomaganje

Kik-boksera izrešetali ispred "Marakane": Počinje suđenje za ubistvo od pre 24 godine
Copyright ATAImages/Milos Tešić

Pred većem Višeg suda u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje Voždovčaninu Predragu Miketiću (43), optuženom za ubistvo perspektivnog kik-boksera i reprezentativca Jugoslavije Vladana Cvetkovića 3. novembra 1997. godine ispred službenog ulaza stadiona Crvene zvezde kad se vraćao sa treninga. Istom optužnicom, za pomaganje u ovom zločinu, tereti se i Goran Pavlović.

Miketić, koji je lociran i uhapšen 23. avgusta prošle godine u Baru po međunarodnoj poternici Interpola, danas bi trebalo da iznese svoju odbranu. 

Cvetković je ubijen 3. novembra u 18.10, u klasičnoj mafijaškoj "sačekuši" na parkingu ispred službenog ulaza stadiona "Marakana". Dok se vraćao sa treninga, sačekala su ga dvojica mladića i iz dva različita oružja ispalila u njega ukupno sedam metaka, od kojih su ga po dva pogodila u grudi i stomak.

Očevici su tada ispričali da se prvo čula svađa, a zatim da su odjeknuli hici. Cvetković je, teško ranjen, ostao da leži na betonu. Taksijem je prevezen u bolnicu, ali je nedugo po prijemu izdahnuo. Imao je tada 20 godina. 

"Banalni nesporazum"

Ubice su sa mesta zločina pobegle "ladom 1300" krem boje ka Autokomandi, a policijska potera za njima je trajala celu noć. Ispred stadiona, ubrzo posle zločina, stigao je i Željko Ražnatović Arkan, koji je bio pokrovitelj kik-boks kluba, kao i Borislav Pelević. 

Posle samo dva dana, nadomak svog stana uhapšen je tada 20-godišnji Goran Pavlović iz beogradskog naselja Mirijevo, kao jedan od osumnjičenih za Cvetkovićevo ubistvo. Miketić je uspeo da pobegne i sve do prošle godine je bio u bekstvu. 

Tadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Beograda Milenko Erčić posle zločina kratko je rekao medijima da je razlog za Cvetkovićevo ubistvo bio "prethodni banalni nesporazum između ubica i žrtve". On je napomenuo i da nijedan od dvojice osumnjičenih prethodno nije imao problema sa zakonom.

"Ko je godinama krio Miketića?"

Zmajko Cvetković, rođeni Vladanov brat, izjavio je neposredno posle hapšenja Miketića da je porodicu ta vest iznenadila, jer su izgubili svaku nadu da će osumnjičeni ikad biti uhapšen.

- Posle svega, mene zanima gde je Miketić bio sve ove godine, šta je radio i ko ga je krio. Tim pre što je Miketić imao samo 19 godina kad je ubio mog brata. Da bi on tada pobegao, sakrivao se, menjao dokumenta, morao je da ima nekog, i to nekog vrlo moćnog, ko mu je to sve omogućio - rekao je Zmajko.

Pavlović je posle 72 sata provedena u pritovru pušten na slobodu. Prema službenoj belešci policije sačinjenoj prilikom ispitivanja Pavlovića, on je tada rekao da je sa Miketićem došao u bokserski klub Crvena zvezda. Ispred svlačionice sreli su Cvetkovića, koji se sa Pavlovićem pozdravio, ali Miketiću nije želeo da pruži ruku. Posle treninga, ispred stadiona Zvezde, Miketić je, kako je tada rekao Pavlović, ispalio u Cvetkovića smrtonosne hice.

Suđenje je trebalo da počne u septembru ove godine, ali je odloženo zbog izostanka branioca optuženog, koji je dan ranije obavestio sud da ima upalu grla. U sudnici su tada bili i Vladanovi roditelji Dragija i Žarko Cvetković. Snuždeno su izjavili da predugo čekaju da optuženi za ubistvo njihovog sina bude priveden pred sud.

Vrhunski rezultati

Žarko je rekao da je od ljudi iz sveta kik-boksa, koji su poznavali obojicu, čuo da je Miketić tada pričao da Cvele samo uzima medalje, da niko drugi od njega ne može da ode na velika takmičenja i da ga treba ubiti. 

Roditelji tvrde da je Vladan bio primeran i predan sportista, koji nije pio niti se drogirao, nije izlazio po kafićima. Samo je trenirao i osvajao medalje. 

Ubijeni Cvetković, za pet godina aktivnog bavljenja borilačkim sportom, postigao je vrhunske rezultate. Dva puta je bio vicešampion Jugoslavije u disciplinama lou-kik i ful-kontakt, tri puta šampion Jugoslavije, a 1997, malo pre nego što je ubijen, osvojio je prvo mesto na Balkanskom prvenstvu u lou-kiku.

Pet dana pre ubistva dobio je poziv od saveznog selektora za pripreme reprezentacije za prvenstvo sveta u ful-kontaktu, koje je održano u Poljskoj. Radio je i u obezbeđenju beogradske diskoteke "Ric", čiji je vlasnik Vukašin Gojak takođe likvidiran 1997. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike