Vozaču sa Karaburme produžen pritvor: Odgovoran za smrt malog Stefana?

19.10.2021

12:58

0

Autor: Mi. S.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom protiv Galića, od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora

Vozaču sa Karaburme produžen pritvor: Odgovoran za smrt malog Stefana?
24sedam/ Goran Sivački

Prvi osnovni sud u Beogradu produžio je za još mesec dana pritvor Lazaru Galiću  (38), okrivljenom da je 18. jula uveče na Karaburmi svojim automobilom udario dvoje dece, od pet i devet godina, na pešačkom prelazu, pa pobegao.

Pritvor mu je produžen zbog opasnosti od bekstva i da ne bi u kratkom roku ponovio krivično delo, rekla je portparol suda Bojana Stanković.

Galiću je, inače, za sutra zakazan nastavak suđenja, kada bi trebalo da iznese detaljno svoju odbranu, ali će zbog najavljenog štrajka advokata suđenje biti odloženo. On se na počeku suđenja kratko izjasnio da nije kriv, dok se u julu na saslušanju pred tužiocem branio ćutanjem.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom protiv Galića, od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Ovaj predmet letos je bio u živi javnosti jer Galiću prvobitno nije bio određen pritvor. Sudija za prethodni postupak odbio je predlog tužilaštva za određivanje pritvora. Kasnije je usvojena žalba tužilaštva, pa je Galiću određen, a sada i produžen pritvor.

Zbog prvobitnog puštanja na slobodu Galića, građani su organizovali proteste na Karaburmi, a ministarka pravde Maja Popović krajem jula inicirala je disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da mu odredi pritvor.

Posle saobraćajne nesreće koju je izazvao, Galić je pobegao i nije se sam prijavio potom, ali ga je policija našla i uhapsila. Utvrđeno je da nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog ikrivičnih dela iz oblasti saobraćaja.

Optužnim predlogom Galić se tereti da je 18. jula, oko 20:15 sati, upravljajući automobilom u Ulici Marijane Gregoran, izazvao saobraćajnu nesreću tako što je vozilom udario i obori tri pešaka koji su ulicu prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći osobe čije je povrede prouzrokovao.

Dečaci Stefan. B. (9.) i Lazar B. (5.) koji su prelazili ulicu u pratnji oca teško su povređeni, a mali Stefan je od povreda preminuo u bolnici 22. jula. Otac dečaka M. B. lakše je povređen.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti