Ubica malog Stefana sa Karaburme pred sudom u oktobru: Galić pod pritiskom javnosti oteran u pritvor

24.09.2021

14:57

0

Autor: 24sedam

Ovaj predmet je letos bio u žiži javnosti jer je Galića sudija pustila na slobodu

Ubica malog Stefana sa Karaburme pred sudom u oktobru: Galić pod pritiskom javnosti oteran u pritvor
24sedam/ Goran Sivački

Prvi osnovni sud u Beogradu zakazao je početak suđenja Lazaru Galiću (38) povodom optužbi da je 18. jula uveče na Karaburmi svojim automobilom pokosio dečaka Stefana B. i njegovog brata na pešačkom prelazu nakon čega je pobegao.

Suđenje je zakazano za 8. oktobar u 10 sati, javlja Tanjug.

Galić će na suđenje biti doveden iz pritvora koji mu je produžen prošle sedmice na predlog tužilaštva i to zbog opasnosti od bekstva i da ne bi u kratkom roku ponovio krivično delo.

Na saslušanju pred tužiocem branio se ćutanjem, a ponovo će dobiti priliku da iznese odbranu na početku suđenja.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Ovaj predmet je letos bio u žiži javnosti jer Galiću prvobitno nije bio određen pritvor pošto je sudija za prethodni postupak odbio takav predlog tužilaštva.

Međutim, krivično vanpretresno veće suda je usvojilo žalbu tužilaštva i odredilo mu pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Zbog prvobitnog puštanja na slobodu građani su organizovali proteste na Karaburmi, a ministraka pravde Maja Popović je krajem jula inicirala disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da mu odredi pritvor.

Galić je napustio mesto nesreće, nije se ni prijavio kasnije, već ga je pronašla policija, a nema ni prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Više puta je bio osuđivan i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih krivičnih dela.

Tereti se da je 18. jula oko 20.15 sati upravljajući putničkim vozilom u Marijane Gregoran na Karaburmi izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je vozilom udario i oborio tri pešaka koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio mesto nesreće ostavljajući bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovao.

U nezgodi su Stefan B. (10.) i Luka B. (5) koji su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a stariji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Otac M. B. zadobio je lake telesne povrede.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti