Južni narko-miks kruži Balkanom: Otkrivamo zašto je kartelima voće najsigurnije za transport droge

01.09.2021

15:00 >> 18:07

0

Autor: j.jovanovic

Prema podacima sajta Rasel Webster za 2019. godinu, vrednost tržišta kokaina u Evropi bila je oko 9,1 milijardu evra

Južni narko-miks kruži Balkanom: Otkrivamo zašto je kartelima voće najsigurnije za transport droge
Copyright Profimedia

Svake godine širom sveta trgovci drogom steknu milijarde dolara prodajom narkotika, a koliko god se države trudile da to suzbiju, čini se da distributeri različitih opijata iznova pronalaze gotovo različite načine kako da njihova roba stigne do potencijalnih konzumenata.

Prema podacima sajta Rasel Webster za 2019. godinu, vrednost tržišta kokaina u Evropi bila je oko 9,1 milijardu evra.

Pročitajte još:

Takođe, vest o zapleni 1,4 tone kokaina u bananama u Crnoj Gori čija je vrednost procenjena na oko sto miliona evra odjeknula je regionom kao bomba. Naime, kontejner sa bananama u kom se nalazio kokain stigao je u barsku luku 24. avgusta tri sata posle ponoći, brodom “Šarlota”, koji je prethodno svraćao u luku Kopar. U ovoj akciji policije “pali” su Budimir Krstović (66) i njegova ćerka Marina (27), u čijem magacinu su istovarene banane i kokain.

Profimedia

Međutim, osim ovih akcija, sećamo se i brojnih drugih u kojima su veće količine droge pronađene i u pomorandžama, avokadu…

Podsećanja radi, jedna od najvećih zaplena u istoriji američke carine bio je pronalazak više od 16 tona kokaina, čija je vrednost procenjena na  1,1 milijardu dolara, u luci u Filadelfiji 2019. godine. Većinu pohapšene posade tada su činili Crnogorci, koji su priznali krivično delo. Dakle, sve su brojniji slučajevi koji dokazuju da je upravo voće jedno od “najprimamljivijih” švercerima za pakovanje njihove robe.

Bivši načelnik policije grada Beograda Marko Nicović je u razgovoru za 24sedam objasnio zbog čega je južno voće pogodno, ali i “primamljivo” narko-kartelima za šverc kokaina.

Profimedia

-Sva roba koja je kvarljiva idealna je za šverc, jer onom kom se roba pokvari zbog carinskih formalnosti država mora da plati odštetu, te stoga šverceri koriste robu koja je lako kvarljiva, poput voća, jer se iz tih razloga ne sme dugo zadržavati na carinskim terminalima, a prevashodno misle da neće biti otkriveni. Međutim, tehnička oprema je veoma važna, zato se i koriste skeneri koji to otkrivaju – objašnjava Nicović.

Naš sagovornik dodaje da voće u kom se nalazi droga iz Južne Amerike ide ka Evropi i da je ceo proces dobro organizovan”, ali i da postoje načini kako raskrinkati posao švercera.

– Velika količina droge može da se sakrije i policija ne može tako lako da je otkrije. Međutim, ukoliko policija ima nekog u mafijaškom kanalu kao doušnika koji će joj to dojaviti, onda ih je lako raskrinkati – ističe Nicović.

Dodaje da “roba” kruži brodovima i da je jedan od važnih faktora i klimatska zona.

– Mafija poslednjih 30 godina uz pomoć biohemičara pravi tu vrstu hemije. Skoro je u Rijeci pronađeno u bananama oko 500 kilograma kokaina. To su ogromne količine koje se prevoze brodovima do kopna. Između ostalog, voće iz Južne Amerike ide ka Evropi zbog klimatske zone, a poslednjih godina sve češće se upravo u voću kriju ogromne količine droge – zaključuje Nicović.

Profimedia

Droga u pomorandžama

Još jedan u nizu bizarnih slučajeva krijumčarenja zabeležen je u Los Anđelesu, kada je policija pronašla više od 700 kilograma kokaina u zamrznutim kockama soka od pomorandže.

Do sada su jedinice zadužene za otkrivanje droge navikle da narkotike pronalaze sakrivene u različitim vrstama voća i povrća, ali čini se da krijumčari postaju sve inventivniji.

Koka u ananasu

Pre nešto manje od mesec dana, španska policija pronašla je 67 kilograma droge, sakrivene u ananasu koji je sigao iz Kostarike.

Takođe, početkom godine španska policija je, u saradnji s portugalskom, u pošiljci ananasa iz Južne Amerike pronašla 745 kilograma kokaina.

Da je Španija jedna od glavnih tačaka preko koje narkotici iz Južne Amerike stižu u Evropu, dokazuje i zaplena iz aprila ove godine, kada je među 1.080 kutija banana pronađeno skoro devet tona kokaina.

Bila je to najveća zaplena koju je izvela španska policija, a ujedno i najveća količina droge koja je pronađena u jednom brodskom kontejneru u Evropi.

Pixabay/Steve Buissinne

Kontejner je uvozila kolumbijska kompanija, a poznato je da je Kolumbija najveći proizvođač banana na svetu, baš kao i kada je reč o narkoticima. Takođe, vrlo često se dešava da droga bude zapakovana tako da samo podseća na pravo voće.

Pročitajte još:

Osim toga, prema podacima UN, u toku 2004. godine u svetu je zaplenjeno i oduzeto 589 tona kokaina. Od toga, najviše u Кolumbiji – 188 tona, SAD – 166 tona, Evropi – 79 tona, Peruu – 14 tona, Boliviji – devet tona, te 133 tone u ostalim državama. Procenjuje se da je vrednost kokaina koji se godišnje proda na crnom tržištu u SAD u toku 2005. godine iznosi više od 70 milijardi američkih dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike