DEA protiv domaćih narko-kartela: Zarubica „pao“ u akciji „Beograd“, Šarić u „Balkanskom ratniku", Keka utekao u „Nivi“

28.04.2021

19:00 >> 12:45

0

Autor: Lj. Keković

Inspektore beogradske policije još 1990. agenti DEA obučavali na kursevima u Evropi i svetu

DEA protiv domaćih narko-kartela: Zarubica „pao“ u akciji „Beograd“, Šarić u „Balkanskom ratniku", Keka utekao u „Nivi“
Copyright Profimedia

Američka uprava za suzbijanje narkotika (DEA) je još 1990. godine pokrenula intenzivniju saradnju sa srpskom policijom, kada su inspektori SUP- Beorgad odlazili na obuke širom Evrope i sveta, a 2003. realizovala je, do tad, najveću akciju hapšenja pod kodnim imenom „Beograd“, kad je u Pazovi otkrila najveću ilegalnu fabriku sintetičke droge u Evropi i uhapsila doktora Milana Zarubicu!

Facebook

Akcija je sprovedena kada je iz DEA došla informacija da u blizini glavnog grada Srbije, u Staroj Pazovi, postoji velika laboratorija za proizvodnju sintetičke droge.

Tada je zaplenjeno oko dva miliona tableta amfetamina i raznih supstanci u vrednosti od desetak miliona dolara.

Zbog ovoga je Zarubica osuđen pravosnažno na 11 godina zatvora, a pre četiri godine, ponovo je uhapšen u selu Mala Rečica kod Tetova, u ilegalnoj laboratoriji ekstazija.

Posle prvog hapšenja Milana Zarubice, doktora farmaceutskih nauka, koji je na beorgaskom univerzitetu diplomirao sa čiestom desetkom, kružila je nepotvrđena informacija da je on, u saradnji sa pojedincima iz vrha tadašnje vlasti, proizvodio tablete amfetamina za vojsku Sadama Huseina, da bi ih održavale budnim.

Kada je DEA došla do pouzdanih saznanja o proizvodnji tableta u fabrici „Lenal“ u Staroj Pazovi, Zarubica je, zajedno sa Ljubišom Lindom Čombetom, isturen  kao glavni, i jedini, krivac.

Vođe i visokopozicionirani pripadnici „zemunskog klana“, dok su početkom 2000. godine bili nedodirljivi, krenuli su preko Pariza do Kolumbije, po tovar kokaina.

BIA ih je držala na merama, i čekala da ih ulovi sa tovarom, a prema nekim informacijama, i DEA je imala određenu ulogu u njihovom hvatanju.

Međutim, da se ne bi otkrila saradnja „zemunaca“ sa ljudima iz vrha vlasti i policije, akcija je potpuno dezavuisana, dojavom francuskoj policiji da lica iz Srbije imaju lažna dokumenta.

Printscreen/Youtube

Sledeća velika akcija DEA bila je „Balkanski ratnik“, u kojoj je raskrinkan prekookeanski šverc kokaina Darka Šarića i njegove grupe.

U toj akciji zaplenjene su tone kokaina, a Šarić je, nakon višegodišnejg bekstva  i predaje srpskim pravosudnim organima, osuđen na dugogodišnji zatvor.

Vođa novobeogradskog narko-klana Dejan Stojanović Keka, nestao je 2006. godine iz Srbije. Prema nepotvrđenim obaveštajnim podacima, jedan je od najjačih evropskih narkodilera.

Sumnja se da organizuje prebacivanje velikih količina heroina i kokaina i da snabdeva crno tržište zapadne Evrope.

pročitajte još:

Stojanović je izbegao je hapšenje u velikoj policijskoj akciji “Niva” u Brazilu pre više godina, u kojoj su učestvovali i naši policijski operativci i agenti Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

U pitanju je bilo razbijanje međunarodnog kartela krijumčara kokaina.

Posle spekulacija u javnosti da je u hapšenju Belivukovog klana učestvovala i DEA, portparol ambasade SAD saopštio je da Sjedinjene Države nisu učestvovale u toj akciji.

– Suzbijanje organizovanog kriminala zajednički je prioritet. Ponosni smo na snažno i rastuće partnerstvo između Sjedinjenih Država i Srbije u zaštiti naših građana od ove pretnje … Budući da kriminalci postaju sve sofisticiraniji i da je sajber kriminal u porastu, međunarodna saradnja je važnija nego ikad kako bi zaštitila građane“, navodi se u odgovoru.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike