Likvidacija zbog koje su prštali Vidikovac i Miljakovac: Minut i po jurnjave za tri metka u glavu (FOTO)

27.04.2024 | 08:00

Autor: 24sedam

Sretko Kalinić i "zemunci" izrešetali Zorana Uskokovića Skoleta

Copyright Printscreen/Youtube/Rudar7

Zoran Uskoković Skole (37), vođa miljakovačko-banjičkog ganga, važio je za surovog kriminalca, a izrešetan je posle nezapamćene jurnjave automobilima po ulicama Vidikovca i Miljakovca.

Njega je ubio pripadnik "zemunskog klana" Sretko Kalinić, koji je na jednom suđenju šokirao sve u sudnici kada je izjavio da je štopovao vreme dok je pucao i da je Skole umirao celih 90 sekundi! To je bilo 27. aprila 2000. godine.

 
MN Press
Željko Ražnatović Arkan

Nakon četvorostrukog ubistva u hotelu "Interkontinental" 15. janura 2000. godine, kada je likvidiran Željko Ražnatović Arkan, podzemljem se širila priča da je Skole potencijalni naručilac ovog zločina. Zaratili su, navodno, zbog prodaje fudbalera.

Skole je Arkanu dao čitulju. Prvi je izjavio saučešće udovici Svetlani Ražnatović i Arkanovoj porodici. Na sve češće napade za učešće u Arkanovom ubistvu, odgovorio je nakon povratka iz inostranstva.

- Nisam imao nikakav motiv da ubijem Arkana, nema dokaza za to. Bavim se gradnjom objekata u Švedskoj i Španiji. Kao organizator ubistva u "Interkontinentalu" pomenut sam bez ikakvog razloga jer poznajem neke od mladića umešane u zločin. Pošto nisam ni fudbaler, ni estradna ličnost da bih se ubuduće pojavljivao u medijima, ovako sam samo hteo da pokažem da sam održao reč i došao kući, jer ne postoji razlog da to ne uradim - naveo je Uskoković, kome su svi brojali koliko mu je minuta života preostalo.

Printscreen/Youtube/Rudar7
Zoran Uskoković Skole

Onda je usledila bomba. U ulaz zgrade u kojoj je stanovao, u ulici Vidikovački venac broj 10, 25. aprila 2000. pokušano je njegovo ubistvo. Skoleta su pozvali telefonom, a bomba je trebalo da bude aktivirana dok je bio u ulazu. Napad, međutim, nije bio dobro sinhronizovan i ostao je nepovređen.

Posle ove sačekuše pojačao je obezbeđenje. Uz njega su, uglavnom, bili policajci plaćenici.

Metak i za Skoleta mlađeg

Zoran Uskoković Facebook
Zoran Uskoković mlađi

Zoran Uskoković (22), Skoletov sin istog imena i nadimka, ubijen je sa dva hica u glavu 29. januara 2021. u Borskoj ulici na Miljakovcu. Ubica je bio maskiran u nemoćnog starca sa štapom. 

Printscreen/Pink
Ubica bio maskiran u nemoćnog starca sa štapom

Mlađi Zoran, koji se bavio kik-boksom, navodno nije imao nikakve veze sa kriminalom, pa je njegova porodica ubeđena da je ubijen iz krvne osvete zbog Arkana, kao i njegov otac.

Ali, došao je 27. april. Skole je bio u kolima i vozio se po Vidikovcu. Ispred njega je bio automobil pun telohranitelja. Ali i iza je bila jedna takva garnitura čuvara. Kada su sva tri vozila stala na crveno svetlo semafora, odjeknuli su prvi hici. Usledila je jurnjava i pucnjava po ulicama Vidikovca i Miljakovca.

Čak četiri ekipe su ga jurile, i na kraju, smrtno je ranjen. U pucnjavi je ubijen i njegov telohranitelj, policajac Miloš Stevanović.

Printscreen/Youtube
Sretko Kalinić

Uskoković je 1992. godine bio osumnjičen za učešće u ubistvu Branislava Perovića, inspektora Trećeg odeljenja, u kafiću "Bakardi". Oslobođen je za to, ali je kružila priča da su Dejan Zoraja i Dejan Jakšić za novac preuzeli krivicu.

Povezivan je i sa ubistvima Milorada Vlahovića Vlaje, savetnika u UKP MUP Srbije, i Dragana Simića, načelnika policije Savskog venca, ali nisu prikupljeni dokazi da bi se našao na optuženičkoj klupi.

Bonus video

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam