“Bio si veseo, nisi znao da ideš u smrt”: Aleksina drugarica održala govor od koga podilazi jeza

26.05.2021

22:03

0

Nikolija Stevanović, drugarica Alekse Stojmenovića koji je ubijen 16. maja u tuči na proslavi 18. rođendana se obratila na skupu u Aleksincu

“Bio si veseo, nisi znao da ideš u smrt”: Aleksina drugarica održala govor od koga podilazi jeza
Copyright Instagram_alexaa_33

– Živeo si za svoju porodicu i za fudbal. Uvek si bio veseo i mio, drugačijeg te ne pamtimo. Takav si bio i te kobne večeri, kada si otišao u provod, ne znajući da ideš u smrt.

Ovim rečima okupljenima na skupu u centru Aleksinca juče se obratila Nikolija Stevanović, drugarica Alekse Stojmenovića koji je ubijen 16. maja u tuči na proslavi 18. rođendana u ugostiteljskom objektu u tom gradu.

Ona je pročitala govor u ime porodice nastradalog mladića i istakla da bol za tragično ugašenim životom ne prestaje.

ačno 100 crno-belih balona pušteno je sinoć u nebo iznad Aleksinca u Aleksinu čast.

Iako je od strašne tragedije prošlo 10 dana, iako su svi osumnjičeni za učestvovanje u tuči i nanošenje kobne povrede nedužnom mladiću uhapšeni, Aleksinčani se povremeno i dalje okupljaju na trgu ispred Doma kulture, gde pale sveće za pokoj Aleksine duše i izražavaju svoj protest protiv nasilja koje je odnelo još jedan mladi život.

Sinoćnjem skupu u 19 časova, petom po redu, prisustvovao je veliki broj Aleksinih rođaka, drugova i prijatelja, od kojih su neki nosili majice sa njegovim likom, porukom “Živiš” i brojem 33, koji je imao na svom dresu u klubu malog fudbala za koji je igrao.

– Vi, prisutni, od mene očekujete da pokojnika hvalim, jer je takav običaj. Ovoga puta, ja to radim jer je to istina. To može potvrditi svako ko je poznavao našeg Aleksu. Aleksa, živeo si za svoju porodicu i za fudbal. Uvek si bio veseo i mio, drugačijeg te ne pamtimo. Takav si bio i te kobne večeri, kada si otišao u provod, ne znajući da ideš u smrt. Rođen si 3. 3., broj 33 te je obeležavao kao mladu nadu fudbala, ali sva fama koja u narodu vezuje za broj 3, tebe je mimoišla. Teško je što od čoveka kakav si ti bio ostaju samo uspomene. Iako živiš u našim sećanjima, toliko boli to što nisi sa nama, jer je život bio pred tobom i imao si prava na sve njegove radosti, a sve su ti oduzeli. Boli nas svaka tvoja rana. Ti si uvek i svakome pomogao, zar je moguće da tada nije bilo nikog da pomogne tebi? – rekla je Aleksina drugarica Nikolija.

Ona je navela da je Aleksa bio dobar i uzoran mladić i da neće prestati da traže pravdu zbog njegove prerane i nepravedne smrti.

– Mi smo tu da negujemo sećanje na tebe, da ne dopustimo da te zaborave. Tvoj glas je utihnuo, ali čuje se kroz nas. Mi smo tvoj glas. Mirno spavaj, anđele. Anđeo si bio i na ovom svetu. Znamo da nas gledaš i da si ponosan, a ti nam, ponekad pošalji znak, bar u vidu povetarca pomiluj po obrazu svoju majku kojoj su srce iščupali. Usrećio si svakog koga si poznavao i voleo, ispunio si svoju ovozemaljsku misiju i Bog te je pozvao pod svoje okrilje. Nisi ti bio za ovaj grubi svet, nismo te mi ni zaslužili. Dajemo ti reč da ćemo se boriti do kraja za tvoj miran san, da će zločinci odgovarati, da nećemo prestati da tražimo pravdu dok ne bude sprovedena, to neka znaju svi. A ti znaš, zvezdo naša, da te volimo i da nam je tvoja smrt rana koja ne može da zaceli. Naša misija je pravda za tebe. Znamo da si ti ona najsjajnija zvezda noću na nebu, da si ti onaj najčistiji oblak, da si u svemu što nas okružuje. Volimo te bezmerno i bezvremenski poštujemo uspomenu na tebe. A ti čuvaj svoju porodicu sa neba, kao što si je čuvao i ovde. Mirno spavaj – pročitala je Aleksina drugarica Nikolija.

Ona je istakla da slučaj ne sme da se zataška i da neće dozvoliti da njegova smrt prođe nekažnjeno.

– Za sve nas najbitnija je pravda, ovaj slučaj ne sme da se zataška. Previše si vredeo da bismo dozvolili da tvoja smrt prođe nekažnjeno. Tvoja porodica, drugovi, svi građani tvog rodnog grada, neće se zaustaviti. Nije bitno ko je čiji sin, i ti si bio nečiji sin, brat, unuk, prijatelj. Kod Boga nema protekcije, ne pomažu veze. Ali nama je daleko da čekamo tu pravdu, mi se borimo da pravda pobedi na ovom svetu. Ukoliko se slučaj zataška, planiramo da idemo dalje, da obuhvatimo celu Srbiju ako treba, jer ti si bio njen državljanin i zaslužuješ da se zna ko je ovo počinio. I nije bitno ko je započeo tuču, već ko je ubio Aleksu – rekla je Aleksina drugarica.

Ona je nezadovoljstvo time što su osumnjičenima za učestvovanje u tuči i nanošenje fatalne povrede Aleksi saopšteni samo inicijali, navela u stihovima, koje su pojedini okupljeni nosil i kao parole:

– Čemu sada samo inicijali, kad su mogli da ubiju, nisu tako mali. I šta nas briga ko je čiji sin, kad je bio spreman na ovakav čin.

Porodica i prijatelji najavili su da će se nadalje svake subote u 19 časova okupljati na istom mestu.

Pročitajte još:

Kobni udarac naneo osamnaestogodišnjak

Policija nakon prijave tuče 16. maja došla u ugostiteljski objekat u kojem se slavio 18.rođendan i ispred lokala zatekla Aleksu bez svesti. On je nekoliko časova kasnije preminuo zbog krvarenja u produženoj moždini u KC Niš. nakon što je policija došla u posed snimaka sa sigurnosnih kamera utvrđeno je da je Aleksa dobio udarac u vrat zbog kojeg se srušio na zemlju. Niška kriminalistička policija u saradnji sa VJT Niš identifikovali su i uhapsili O. P. (18) iz Aleksinca zbog sumnje da je je Aleksi zadao kobni udarac i tako počinio krivično delo nanošenja teške telesne povreda sa smrtnim ishodom, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina. Takođe, policija je uhapsila i M. S. (26) i Z. T. (18) iz Aleksinca zbog sumnje da su u istom restoranu učestvovali u tuči, kao i dvojicu maloletnika starih 16 i 17 godna.

Uhapšena je i J. R. K. (39) iz Aleksinca, vlasnica ugostiteljskog objekta koja se sumnjiči da je 16.maja nakon tuče sakrila digitalni rekorder za video nadzor i time onemogućila policijskim službenicima istražne radnje. Ona se sumnjiči krivična dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i sprečavanje i ometanje dokazivanja. Naknadno je ipak predala rekorder pravdajući se da ga je sklonila kako se na snimcima ne bi video pravi broj gostiju, a ne da bi prikrila zločin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike