Sudnica u lavirintu zatvorskih hodnika: Ovde će suditi Urošu Blažiću (FOTO/VIDEO)

05.06.2024

20:45

0

Sudnica u Okružnom zatvoru urađena je po ugledu na one u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici

Sudnica u lavirintu zatvorskih hodnika: Ovde će suditi Urošu Blažiću (FOTO/VIDEO)
Ilustracija/Uroš Blažić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Tanjug/Strahinja Aćimović

Suđenja najvišeg rizika u Beogradu, osim u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, održavaju se i u jedinoj sudnici u okviru Centralnog zatvora. Ta sudnica je urađena po ugledu na "koleginice" u Posebnom odeljenju Višeg suda u Ustaničkoj ulici sa prostorom za optužene, neprobojnim staklima... Tu su i nezaobilazne rešetke.

Upravo u toj sudnici biće održano pripremno ročište Urošu Blažiću (22), optuženom da je 4. maja lprošle godine u Duboni i Malolm Orašju, pucajući iz "kalašnjikova" i pištolja, ubio devetoro mladih, od kojih je dvoje bilo maloletno i pokušao je da ubije još 20 ljudi, od kojih je ranio 12.

Pripremno ročište Blažiću trebalo je da se orži 23. maja u Višem sudu u Smederevu, ali se pre nego što je i počelo, dogodio incident. U momentu kada su Blažića i njegovog oca, sa pancirima i lisicama na rukama i okovima na nogama,.uuveli u sudnicu i za njima se zatvorila vrata, čula su se dva jaka udarca i oni su hitno izvedeni napolje. Porodice žrtava napravile su haos i rušile klupe u nameri da dođu do Blažića, kako bi se razračunali sa njim. Policija je, međutim, bila brža.

Tri ulaza

U prvom momentu najavljivano je da će se pripremno ročište Blažiću održati u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, ali je Vrhovni sud presekao i suđenje prebacio u sudnici u Okružnom zatvoru u Beogradu, van teritorije nadležnog Višeg suda u Smederevu, koji je podneo zahtev da se suđenje izmesti van teritorije Smedereva iz bezbednosnih razloga. Datum i vreme suđenja još nisu određeni.

Sudnica u Okružnom zatvoru u Beogradu otvorena je 2009. i predviđena je za održavanje suđenja visokog rizika. Sudnica ima tri ulaza i rađena je po uzoru na one u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu. U njoj ima 20 mesta za advokate i veći broj okrivljenih, a kapacitet sale za posetioce je 40 mesta.

Profimedia
Sudnica u zgradi Specijalnog suda

Kada je ova sudnica u pitanju, postoje tehničke mogućnosti video prenosa suđenja, prevođenja, snimanje audio zapisa, kao i drugi tehnički uslovi za nesmetano obavljanje procesa, kao što imaju i sudnice u zgradi Specijalnog suda.

Na suđenjima u ovoj sudnici zabeleženo je i nekoliko angedota. Tako je 6. marta 2017. godine početak ročišta Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc kokaina, protekao u mraku sudnice Okružnog zatvora. Svetla su bila ugašena, jer su optuženi tvrdili da ne vide koji pisani dokazi su prikazivani.

Odmah na početku, Šarić i ostali optuženi žalili su se da ne vide koja se dokumenta prikazuju na video-bimu u sudnici. Sudija je tada prišao Šariću kako bi se uverio da li je moguće videti dokaze prikazivane. Iako je konstatovao da on vidi, na insistiranje odbrane svetla su ugašena.

Smeh i otključavanje od 20 minuta

Ova nesvakidašnja situacija izazvala je smeh optuženih i publike. Svetlo je potom upaljeno, pa opet ugašeno.

- Šariću, pomerite se u moje levo biće vam bolje - rekao je sudija, a zatim napravio pauzu kako bi veće odlučilo da li da se suđenje, s obzirom na uslove, nastavi.

Suđenje je nastavljeno sa upaljenim svetlima. Veće je premestilo Šarića i optuženog Bobana Stojiljkovića u deo sudnice namenjen advokatima. U delu za novinare koji se nalazi iza rešetki i dva tamna stakla, nije bilo moguće videti koja dokumenta se prikazuju.

Gotovo skandalozna scena zabeležena je u ovoj sudnici i pre četiri godine na suđenju Nemanji Ivanovu i Darku Veskoviću, optuženima za ubistvo Blaža Đurovića 10. marta 2018. godine na Dušanovcu. Čuvari nisu više od 20 minuta od početka suđenja uspeli da otključaju sudnicu i u nju puste prisutne novinare i publiku, koji su čekali ispred dok je pretres već trajao.

Zanimljivo je da suđenje za ubistvo Blaža Đurovića i dalje traje i još nije izrečena presuda u tom postuplku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike