Ni muva neće smeti da proleti: Advokat otkrio kako će se štititi masovni ubica Uroš Blažić

28.05.2024

14:23

0

Suđenje se po zastupniku porodica žrtava prebacuje u Specijalni sud

Ni muva neće smeti da proleti: Advokat otkrio kako će se štititi masovni ubica Uroš Blažić
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Advokat Stefan Stefanović, koji zastupa porodice žrtava iz Malog Orašja i Dubone, izjavio je danas da se suđenje optuženom za masakr Urošu Blažiću premešta u Specijalni sud u Beogradu zbog tehničko-bezbednosnih razloga.

On je za Tanjug rekao da sudnica u Smederevu nije adekvatna za ovakvu vrstu suđenja i naveo da će se procesno suđenje odvijati isto. Objasnio je i da u Specijalnom sudu postoje staklene barijere iza kojih je optuženi, kao i više krugova bezbednosti kojima se proverava šta ko unosi, telefoni se oduzimaju, a čuvari ispred suda imaju duge cevi.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović
Sudnica Specijalnog suda

- Adekvatnije je mesto gde se može održati i zbog veličine sale i samih uslova - naveo je on.

Stefanović napominje da su u ovom slučaju porodice nastradilih oštećeni, koji imaju svoja prava i mogu i moraju da budu prisutni na suđenju jer su oni strane u postupku, a ne samo zainteresovana lica.

Teško dostižna pravda

Iako je pravda teško dostižna u ovom slučaju zbog visine kazne, Stefanović kaže da porodice očekuju da suđenje bude efikasno, da se utvrdi istina i da ostatak porodice Blažić bude kažnjen.

- Radiša Blažić, otac ubice, optužen je, a mi smo podneli krivičnu prijavu i protiv majke Bojane Blažić, tako da očekujemo da i ona bude procesuirana. To bi bilo ono što bi makar minimalno zadovoljilo porodice oštećenih - rekao je advokat.

24sedam/Katarina Mihajlović
Porodice žrtava posle prekinutog suđenja u Smederevu

Krivična prijava protiv majke Uroša Blažića je podneta za tri krivična dela - neovlašćeno posedovanje oružja i ekplozivnih materija, lažno prijavljivanje i davanje lažnog iskaza, precizirao je Stefanović.

Lažne prijave majke masovnog ubice

Ona je, kako je naveo advokat, lažno prijavila porodice oštećenih, a koja krivična prijava je odbačena, dok je lažno svedočila o imovini da bi opstruisala naknadu štete.

- Oštećeni i Bojana Blažić su saslušani u policiji i mi čekamo da bude zvanično pokrenut postupak protiv nje - naglasio je Stefanović.

Advokat je naveo i da još nije zakazano pripremno ročište koje je premešteno u Specijalni sud.

 

 

Blažić je optužen da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca ubio devet mladih ljudi i 12 ranio.

Pripremno ročište u tom postupku je 23. maja odloženo zbog incidenta u sudnici kada su porodice žrtava reagovale pošto su Blažić i njegov otac uvedeni u sudnicu, zbog čega ih je obezbeđenje vratilo u privorsku jedinicu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike