Neobična odluka suda: Ubica iz "Ribnikara" sa roditeljima žrtava kod psihijatra

30.05.2024

13:56

0

Autor: 24sedam

Nastavak suđenja Kecmanovićima zakazan za 24. oktobar

Neobična odluka suda: Ubica iz "Ribnikara" sa roditeljima žrtava kod psihijatra
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Viši sud u Beogradu naložio je danas da se u okviru parničnog postupka obavi neuropsihijatrijsko veštačenje dečaka koji je 3. maja prošle godine ubio devet učenika i čuvara OŠ "Vladislav Ribnikar", a ranio još pet đaka i nastavnicu istorije.

Kosta K. će biti veštačen na okolnost uračunljivosti u trenutku zločina. Sud je takođe naložio neuropsihijatrijsko veštačenje svih tužilaca u ovom parničnom postupku, odnosno članova porodica ubijenih.

Tanjug/Str
Privođenje Koste K

Zbog obimnosti veštačenja nastavak suđenja je zakazan za 24. oktobar.

U sudnici su prethodno danas ispitani nekadašnji radnici te škole, psiholog Lidija Maksić, pedagog Jelena Vujičić i učiteljica dečaka Vesna Belavin. Svi svedoci su ispričali da se maloletni ubica nije razlikovao po ponašanju od ostalih učenika, a Maksić je navela da nikakve znake upozorenja nije videla dok ga je testirala za upis u školu.

Tužba 27 osoba

Tužbu, po kojoj je danas održalo ročište podnelo je 27 članova porodice ubijenih protiv dečaka, njegovih roditelja i škole u kojoj se masakr desio. Pored pet parničnih postoji i krivičan postupak, koji je zatvoren za javnost, a u kojem su i otac i majka negirali krivicu. 

Ona je odgovarajući na pitanja navela da su izostanci Kosta K. bili pravdani uglavnom medicinskim opravdanjem privatne klinike. Vujičić je naglasila da ništa neobično nije primetila kod njega i da joj niko nije ukazao da ima neki problem sa njim, dok je na pitanje da li bi reagovala da je znala da ide u streljanu rekla da bi.

Belavi koja je četiri godine bila učiteljica Kosta K, takođe, rekla je da je bio odličan đak, da su drugari voleli da ga slušaju dok im prepričava knjige, kao i da je znao da kaže "dobar dan", "hvala" i "izvini". Ona je navela i da je bio naročito pedantan, ali da se nije razlikovao od druge dece, dok je pričajući o njegovim roditeljima rekla da nije imala utisak da su od njega mnogo očekivali, odnosno da su bili zahtevni.

Branilac Kecmanovića je tokom drugog parničnog postupka, pošto ih sa ovim ima ukupno pet, rekla da majka dečaka neće iznositi odbranu u parničnim postupcima.

Dečak Kosta K, koji u vreme izvršenja zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na svoje drugare iz dva očeva pištolja i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike