Nišlija hoće sporazum sa tužilaštvom: Pre 22 godine u Parizu ubio Vesnu, mučio i podvodio devojke u Francuskoj!

08.05.2024

11:20

0

U toku su pregovori o visini kazne, ako dođe do zaključenja sporazuma Više javno tužilaštvo će o tome obavestiti sud

Nišlija hoće sporazum sa tužilaštvom: Pre 22 godine u Parizu ubio Vesnu, mučio i podvodio devojke u Francuskoj!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nišlija Aleksandar Mirćić optužen da je pre 22 godine u Parizu ubio srpsku državljanku Vesnu Radovanović koju je prisilio na prostituciju, danas je pred Višim sudom u Nišu izrazio spremnost da prizna krivicu za ovo teško krivično delo. U dosadašnjem toku postupka on se branio ćutanjem ali je odlučio da prizna krivicu ukoliko mu tužilaštvo ponudi za njega zadovoljavajuću kaznu.

- Od branilaca optuženog dobili smo predlog za zaključenje sporazuma o priznanju krivičnog dela. U toku su pregovori o visini kazne, ako dođe do zaključenja sporazuma Više javno tužilaštvo će o tome obavestiti sud – saopštio je viši javni tužiilac Andrija Ivić.

Sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević je zbog odsustva jednog od porotnika odložila glavni pretres za 9. septembar do kada će Više javno tužilaštvo i punomoćnici optuženog imati rok da se izjasne da li je sporazum o priznanju krivičnog dela postignut.

Na današnjem glavnom pretresu trebalo je da budu saslušani svedoci majka ubijene devojke Milina Radovanović te Slaviša Mitić i Milan Mitić koji takođe imaju saznanja o tragičnom događaju. Međutim, kako je kazala sudija Mojašević, od srpske ambasade u Parizu sudu je stiglo obaveštenje da je samo Vesnina majka primila poziv dok ostala dva svedoka nisu pronađena na adresama navedenim u spisima predmeta koje je Francuska dostavila Srbiji. Takođe, kako je dalje rečeno na suđenju, nema dokaza da je poziv za svedočenje uručen Olgi Sergijenko za koju se pretpostavlja da se nalazi u Ukrajini.

Mirčić se tereti da je tokom 2002. godine u Parizu u saizvršilaštvu sa Bojanom Nikolićem, koji je osuđen u Francuskoj i sada pokojnim Zoranom Ranđelovićem, ukrajinsku državljanku Olgu Sergijenko koju je kupio za 5.000 evra, tri meseca držao zatočenu kako bi je prisilio na prostituciju, te da je Mramer Kadiju i Vesnu Radovanović takođe eksploatisao na isti način.

Profmedia
Ilustracija

- Zoran Ranđelović je Olgi po Mirčićevom nalogu sekirom odsekao deo malog prsta, nakon čega su je prebacili u Tuluz da bi je seksualno eksploatisali. Sva trojica su Mramer Kadiju , koju su prisiljavali na prostituciju u Tuluzu i šire, zlostavljali da bi im kazala šta su ona i pokojna Vesna Radovanović kazale policiji kada su saslušavane zbog sumnje da su žrtve seksualne eksploatacije. Mramer Kadija je naga vezivana, zakivani su joj ekseri pod nokte, udarena je lopatom u glavu pre nego što je vraćena iz Pariza u Tuluz gde je nastavljena njena seksualna eksploatacija. Vesnu Radovanović takođe u cilju da saznaju šta je kazala policiji, takođe su zlostavljali. Mirčić je naložio Nikoliću da je muči, prilikom udaranja u glavu ona je odletela ka zidu i zadobila povredu od koje je preminula na licu mesta. Mirčić je doneo kofer, pa je Nikolić u njega smestio leš koji su odneli u šumu, gde ga je Nikolić zakopao dok je Mirčić čuvao stražu – navedeno je u optužnom aktu koji je protiv Mirčića podnelo Više javno tužilaštvo u Nišu.

On je u Francuskoj osuđen u odsustvu na 30 godina zatvora koliko je dobio i njegov saučesnik Bojan Nikolić. Kako nije bio dostupan njihovim organima gonjenja oni su raspisali poternicu pa je Mirčić maja 2022. godine uhapšen u Srbiji.

S obzirom na to da se Mirčićeva odbrana insistira na neposrednom saslušavanju svedoka krivičnog dela za koje se tereti, Viši sud u Nišu je uputio Ukrajini i Francuskoj pozive za njihovo saslušanje.

Roditelji ubijene devojke nisu nijednom pristupili na suđenje, otac joj je preminuo novembra prošle godine dok je njena majka zbog preživljenog stresa izazvanog smrću ćerke u lošem zdravstvenom stanju, te ni ona nije mogla da dođe u Srbiju.

Suđenju prisustvuju i predstavnici nevladine organizacije „Astra“ koja se bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima, piše Telegraf.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike