Istraga protiv 17 uhapšenih falsifikatora koji su radili za Šiptare: Napravili 400 raznih isprava, zaradili 100.000 evra!

25.04.2024

17:45

0

Autor: Mi. S.

Javni tužilac za organizovani kriminal je nakon saslušanja predložio sudiji za prethodni postupak da se za devetoro osumnjičenih odredi pritvor

Istraga protiv 17 uhapšenih falsifikatora koji su radili za Šiptare: Napravili 400 raznih isprava, zaradili 100.000 evra!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u odnosu na 17 osumnjičenih preduzima određene dokazne radnje u krivičnom postupku i to protiv: Mirka Nikolića, Nebojše Grujića, Viktora Stojkovića, Lidije Ristić Stojković, Sanje Borović, Nebojše Petrovića (pripadnici prve organizovane kriminalne grupe), Rajka Bojovića, Alekse Bojovića, Biljane Despotović, Dragana Gojovića, Ilije Doskovića, Zorana Velanca, Saše Komlenovića, Miodraga Bojovića, Miomira Pavlovića, Sonje Kujović i Brankice Đurišić (pripadnici druge organizovane kriminalne grupe) preduzima određene istražne radnje.

Osumnjičeni se terete da su  počinili krivična dela falsifikovanje isprave, zloupotreba službenog položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Na saslušanju je osmoro osumnjičenih priznalo izvršenje krivičnog dela, sedmoro osumnjičenih se branilo ćutanjem, dok je dvoje osumnjičenih negiralo izvršenje krivičnog dela.

Javni tužilac za organizovani kriminal je nakon saslušanja predložio sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu da se u odnosu na devetoro osumnjičenih odredi pritvor.

Dve kriminalne grupe su, kako se sumnja nabavljale radi dalje upotrebe kao i izrađivale falsifikovana dokumenta  - lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoćja za kupoprodaju katastarskih parcela na AP KiM u vlasništvu raseljenih Srba, na koji način su Albancima zainteresovanim za dobijanje državljanstva Srbije na nezakonit način omogućavali prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i lažnih isprava.

Pravili su i falsifikovana svedočanstva, diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju i time kupcima omogućili da koriste ove falsifikovane dokumente kao prave. Oni su napravili oko 400 različitih isprava i zaradili 100.000 evra.

Među pripadnicima ove dve organizovane kriminalne grupe nalaze se i dva matičara, policajac, bivši zaposleni na Megatrend univerzitetu i savetnik u Ministarstvu prosvete.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike