Mladi kriminalac (13) konačno pod ključem: Dečak hitno prebačen u Beograd, a ovde je smešten

25.04.2024

07:25

0

Nije odgovarao za krivično delo, ni on a ni brat, jer su mlađi od 14 godina

Mladi kriminalac (13) konačno pod ključem: Dečak hitno prebačen u Beograd, a ovde je smešten
Maloletni pljačkaš - Copyright Instagram_192.rs

Novosadska policija pronašla je dečaka V. N. (13) i sprovela ga u Zavod za zaštitu dece i omladine u Beogradu. V. N. je sa svojim mlađim bratom Z. N. (11) osumnjičen da je prošle godine svirepo prebio Todora Šunjku (75) u Tovariševu koji je tri meseca kasnije u mukama preminuo u bolnici zbog teških povreda.

Prema pisanjima, to maloletnoj braći nije bilo prvo krivično delo za koje nisu odgovarali zato što su mlađi od 14 godina, a od onda su uspeli da naprave pravi "crni rekord" jer su počinili više od 40 krivičnih dela za koje policija zna, ali im ne može ništa.

Kako za "Blic" tvrdi izvor iz policije koji prati ovaj slučaj, svima su ruke vezane, a izgleda da su problematična braća toga svesna, pa situaciju u kojoj se nalaze obilato koriste.

- Svako krivično delo za koje je postojao osnov sumnje da su ga počinila maloletna braća ili jedan od njih je rasvetljeno. Policija je po službenoj dužnosti podnela krivične prijave nadležnom javnom tužilaštvu koje je za svaku prijavu formiralo slučaj, sprovelo dokazne radnje, utvrdilo krivicu osumnjičenih i predmete stavilo ad akta zato što su počinioci mlađi od 14 godina i ne podležu krivičnoj odgovornosti - podseća sagovornik.

Odgovornost roditelja i institucija

Osnovno tužilaštvo je nakon smrti Todora Šunjke pokrenulo postupak dokaznih radnji protiv majke maloletne braće S.N. u želji da utvrdi njenu odgovornost za njihovo ponašanje što im je jedino od pravnih lekova preostalo.

Nakon prikupljenih svih dokaza i sagledavanja celokupnog činjeničnog stanja doneta je javnotužilačka odluka kojom je S.N. lišena roditeljskog prava, a deca su u potpunosti potpala pod nadležnost novosadskog Centra za socijalni rad koji je od samog početka bio uključen u čitav postupak.

Međutim, stručnjaci Centra za socijalni rad nisu mogli vaspitno da utiču na dečake jer nisu imali ni prilike zato što su stalno bežali iz te ustanove. Nekada i u roku od 24 sata nakon što ih policija vrati pod okrilje centra, a za sve to vreme činili su nova krivična dela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike