Rasulo u podzemlju: Mnogi već sad strahuju šta će biti kad Luka Bojović izađe iz zatvora

29.07.2021

13:29 >> 08:28

0

Autor: 24sedam/Dan

Šta će za prevlast među klanovima značiti izlazak iz zatvora Bojovića, kome su u obračunima ubijeni mnogi bliski ljudi

Rasulo u podzemlju: Mnogi već sad strahuju šta će biti kad Luka Bojović izađe iz zatvora
Copyright Luka Bojovič

Višegodišnji mafijaški obračuni u Beogradu i regionu zaustavljeni su hapšenjem grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića 4. februara koji su osumnjičeni za najteža krivična dela – ubistva, otmice, trgovinu narkoticima i silovanje.

Državni organi suočili su javno uhapšenog Belivuka i njegovu grupu sa dokazima,  a ono što je od starta poznato je da su delovali pod ogrankom crnogorske kriminalne grupe poznate kao “kavački klan”.

Pročitajte još

Kao predvodnici “kavačkog klana” pominju se Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan, a veliki broj likvidiranih od strane grupe Veljka Belivuka bili su članovi suparničke kriminalne grupe – “škaljarskog klana”.

Veljko Belivuk i Radoje Zvicer Foto: printscreen

Rat crnogorskih klanova “prelio” se na teritoriju Srbije, a njihovi poltroni iz Beograda su navodno obavljali razne prljave poslove za vođe iz Crne Gore, rukovodeći takozvanim “ograncima” ove kriminalne organizacije.

Balans u disbalansu

I dok se Belivuk pominje kao čovjek od poverenja “kavačkog klana”, Luka Bojović, koji trenutno služi kaznu u zatvoru u Španiji, navodno je blizak u Beogradu škaljarskog klana.

S obzirom na to da je “balans moći” u kriminalnim krugovima trenutno u potpunom haosu zbog hapšenja, i ono što se mnogi pitaju jeste šta bi za prevlast među klanovima značio izlazak iz zatvora Bojovića i kada bi to moglo da se dogodi.

Jovan Vukotić/Printscreen/YouTube

Luka Bojović bi najranije mogao da se nađe na slobodi tek početkom 2024. godine, i to pod uslovom da mu španske institucije prihvate molbu za uslovni otpust, za koji može da podnese zahtev nakon odsluženja dve trećine kazne.

On je 9. februara 2012. godine uhapšen u Valensiji, i najranije bi mogao da traži uslovni otpust 9. februara 2024. godine.

Skoro pa slobodan čovek

Ukoliko bi institucije u Španiji to odobrile, Luka Bojović je slobodan čovek – jer ga Srbija ne potražuje ni za jedno krivično delo.

U Srbiji je svojevremeno bio optužen za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih tjelohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, koji su tom prilikom nastradali.

24sedam/Profimedia/Facebook

Pravosnažno je oslobođen svih tih optužbi. Iako se njegovo ime povezivalo sa još nekim zločinima, istražitelji nisu prikupili materijalne dokaze koji bi potkrepili njihove sumnje.

U maju 2018. godine ubijen je i Dragoslav Miloradović, saradnik i kum Luke Bojovića.

On je davno bio jedan od Lukinih najbližih saradnika koji mu je čuvao falsifikovana dokumenta kojima je Bojović krio svoj identitet.

Rafali u kuma

Miloradović je ubijen u svojoj auto-perionici, kada su napadači na motoru ispalili u njega više od 15 hitaca iz automatskog oružja.

Kamere su snimile ubice, ali oni nisu uhapšeni.

Iste godine, na leto, Siniša Milić (45), šef obezbeđenja navodnog vođe Bojovićevog klana Filipa Koraća, raznesen je u eksploziji bombe u centru grada.

Filip Korać Foto: MUP

U javnosti se trenutno često spominju imena navijača Lazara Vukićevića i Gorana Veličkovića Goksija, kao i Aleksandra Šarca, za koje se sumnja da ih je likvidirala Belivukova grupa, a svi su bili navodno bliski saradnici “škaljarskog klana” u Beogradu.

Takođe, Bojan Mirković koji je ubijen prošle godine u Belvilu, takođe je doveden u vezu sa ovom kriminalnom grupom.

Zbog svih ovih gubitaka, i to mnogih bliskih ljudi Bojovića, mnogi se pitaju šta će se desiti po njegovom izlasku iz zatvora.

Nakon pada kriminalne grupe koju je predvodio Darko Šarić, “škaljarski klan” doživio je veliki uspon u podzemlju Crne Gore i Srbije.

Ovaj, u tom trenutku jedinstveni klan, do 2014. godine predvodila je opaka “četvorka” – Jovan Vukotić, Igor Dedović, Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan.

Zajedno su organizovali ogromne transporte kokaina iz Južne Amerike i Evropu, kao i dalju distribuciju po zemljama regiona i za kratko vrijeme “zgrnuli” su ogromno bogatstvo.

Raskol sa smrtnim ishodom

Međutim, 2014. godine došlo je do nesporazuma oko transporta 200 kilograma kokaina iz Južne Amerike do Valensije i Goran Radoman, koji je odaniji bio Vukotiću i Dedoviću, ušao je u sukob sa “čovekom od poverenja” Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

Ovaj sukob eskalirao je do toga da su Zvicer i Kašćelan napustili klan i odlučili da oforme svoj – “kavački”.

Uslijedilo je sakupljanje saveznika po Crnoj Gori među ostalim klanovima, a likvidacije su pratile ovaj proces – prvi je ubijen upravo Radoman.

Nakon odvajanja Kašćelana i Zvicera i likvidacije Radomana, “škaljarski klan” nastavili su da predvode Jovan Vukotić i Igor Dedović.

Pročitajte još

Njih dvojica su oko sebe odlučili da okupe mlađu generaciju – pridružiio im se Jovanov rođeni brat Igor Vukotić, Stevan Stamatović, Damir Hadžić, Alan Kožar – vođa “barsko-budvanske” kriminalne grupe i Vladan Radoman, brat ubijenog Gorana Radomana.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike