Oglasio se jedan od prvih spasilaca koji je tragao za Dankom: Bez obzira na to što je u pitanju malo dete mora se pristupiti hladne glave

29.03.2024

12:35

0

Aleksa Gluščević je otkrio kako su protekli prvi sati i dani, koliko su teren i loše vreme uticali na potragu za Dankom, ali i kako su se oni osećali

Oglasio se jedan od prvih spasilaca koji je tragao za Dankom: Bez obzira na to što je u pitanju malo dete mora se pristupiti hladne glave
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Intenzivna potraga za devojčicom koja je u utorak popodne nestala u Banjskom Polju ušla je u četvrti dan. Od samog starta uključili su se svi, od mnogobrojnih pripadnika MUP-a, pa sve do komšija, prijatelja i porodice, a po prvi put u istoriji Srbije oglasio se i Amber Alert tj. sistem "Pronađi me".

Kako su protekli prvi sati i dani, koliko su teren i loše vreme uticali na potragu za devojčicom, ali i kako su se oni osećali je otkrio spasilac Gorske službe - Aleksa Gluščević.

- Profesionalno se mora pristupiti svemu, bez obzira na to što je u pitanju malo dete svemu se mora pristupiti hladne glave. Uradili smo sve potrebne analize za tok pretrage i počeli da je tražimo - rekao je spasilac, piše "Telegraf".

Kako navodi, njegova ekipa bila je druga koja je na teren stigla u pet ujutru kada je krenuo drugi dan potrage.

- Pre nas su takođe spasioci iz stanice Bor koje je predvodio naš šef stanice Danijel Aleksić bili na terenu i naša tri potražna psa. Prvo su naši ljudi pretražili sve, pa potražni psi, pa smo i mi sutradan u saradnji sa MUP-om i žandarmerijom opet pregledali sve - napominje  sagovornik dodajući da je pregledana ogromna površina.

S obzirom na to da je teren brdovit za odraslog čoveka nije toliko nepristupačan jer nema nekih eksponiranih delova, kao na primer litice, međutim, tog jutra padala je kiša i blato je bilo svuda pa nije bilo najlakše kretati se po takvom terenu.

- Što se tiče kretanja deteta, svi parametri se moraju uzeti u obzir, sve je moguće na nivou statistike , pa na osnovu toga i tražite - ističe Gluščević.

Iako se ne susreće prvi put sa nestankom dece, ova priča ga je veoma dotakla. 

- Jeste teško, ali svemu se mora pristupiti profesionalno, bez emocija, hladne glave kako bi se što lakše i bolje donosile odluke - dodaje.

Gluščević i njegova ekipa dali su sve od sebe, intenzivna potraga i dalje traje, a ako bude bilo potrebe spremni su da se ponovo vrate na teren.

- Ako bude trebalo da se vratimo ponovo i da sve pretražimo odradićemo to, ekipe MUP-a su i dalje na terenu, niko nije odustao, a dok tragate morate da istražite sve opcije - zaključio je on.

Nestanak dvogodišnje Danke prijavila je majka u utorak. Od tada traje potraga u kojoj učestvuje stotine pripadnika policije, žandarmerije, GSS, lovci.

24sedam/Facebook
 

Od jutros je traži i pas Zigi.

Devojčica Danka Ilić ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Ukoliko imate bilo kakve informacije, pozovite policiju na broj telefona 192.

Najnovije vesti o potrazi za Dankom Ilić možete čitati na našem blogu uživo.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike