Isplivali detalji ispitivanja u policiji: Evo kako je majka male Danke izbegla dopunsko saslušanje (FOTO/VIDEO)

28.03.2024

18:06

0

Autor: 24sedam

Majka ne može na poligraf zbog dva pulsa

Isplivali detalji ispitivanja u policiji: Evo kako je majka male Danke izbegla dopunsko saslušanje (FOTO/VIDEO)
Danka i Ivana Ilić - Copyright Facebook Printscreen

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je danas, povodom nestanka Danke Ilić (2) u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja Miloša i Ivane u policiji, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage.

Ekskluziva iz istrage o majci Ivani

Policijska istraga sumnja da je Ivana Ilić, Dankina majka, prećutala bitne činjenice o sudbini ćerke, ekskluzivno je objavio portal 24sedam. Zbog toga se istraga i usmerila ka njoj i informacijama o kojima ćuti, pa su u pomoć pozvani i operativci Uprave kriminalističke policije MUP-a iz Beograda.

Ovo su i jedni od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

Facebook
Miloš i Ivana Ilić

- U ovom slučaju samo otac može da bude tesiran, a majka ne može jer je trudna. Sada treba proveriti da li je istina to što otac govori, ili nije - naveo je on za Tanjug.

Kako je objasnio, žena koja je u drugom stanju ne može da bude podvrgnuta poligrafskom ispitvanju zato što trudnica ne može da se izlaže takvoj vrsti stresa, njena fiziologija je poremećena i nema normalne fiziološke reakcija.

MUP Srbije
Terenska pretraga sinoć obustavljena

Pored toga, ukoliko je u kasnijem mesecu trudnoće, ima dva pulsa što onemogućava da se napravi normalan i relevantan test. Odgovarajući na pitanje šta je potrebno da bi jedan poligrafski test bio validan i kakvi su standardi prakse i kriterijumi za poligrafsko testiranje, Novak je naglasio da osoba koja se testira mora da bude emotivno, fizički i psihički u stanju da se testira, i da su sve reakcije u normalnim uslovima, odnosno da ništa sa strane nije poremetilo neku reakciju.

- Ne možete vi nikoga osuditi ili osloboditi samo na osnovu poligrafa. Poligraf je deo jedne šire istrage i ukoliko se poklapa poligrafski rezultat sa još nečim, to onda dobija neku treću dimenziju. Kod nas na sudu nije priznat, ali je u istrazi jako koristan, ne bi ga za džabe koristile sve jače službe sveta - rekao je Novak.

Danka Ilić (2) iz Bora nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko Polje. Policija je sinoć, posle 27 sati, obustavila terensku potragu za njom, a sve aktuelnosti iz potrage za nestalom devojčicom saznajte prvi u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike