Egipatska magija: Od drevnih rituala do tragičnih događaja u Novom Sadu! (FOTO/VIDEO)

04.03.2024

13:21

0

Autor: 24sedam

Simboli pronađeni u kući Lava i Martine u Petrovaradinu ukazuju na pokušaj da se kroz određene rituale postigne neki oblik "zagrobnog života"

Egipatska magija: Od drevnih rituala do tragičnih događaja u Novom Sadu! (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright Tanjug/Profimedia

Tragedija koja se dogodila u Novom Sadu, gde su Lav Petrović Suvajdžić (25) i Martina Petrović Suvajdžić (23) počinili samoubistvo nakon što su ubili svoje dvoje dece, izazvala je šok i tugu u javnosti.

Ono što ovaj stravičan događaj čini još misterioznijim jesu simboli pronađeni na zidovima njihove kuće u Petrovaradinu, koji sugerišu moguću povezanost sa praksama koje se mogu tumačiti kao elementi egipatske magije, odnosno sa satanističkom sektom koja koristi ovakve simbole i obrede.

 

 

Simboli pronađeni u iznajmljenom domu Lava i Martine u Petrovaradinu, gde su živeli sa svojom decom, mogli bi, prema nekim tumačenjima, ukazivati na pokušaj da se kroz određene rituale postigne neki oblik "zagrobnog života" ili da se ostvare određeni ciljevi verovanjem u moć egipatske magije.

Ova praksa, iako fascinantna s istorijskog i antropološkog stanovišta, u modernom kontekstu često biva pogrešno tumačena ili zloupotrebljena, što je možda i ovde slučaj i može voditi ka tragičnim ishodima. Egipatska magija, jedna od najstarijih poznatih formi magije, datira iz vremena kada je Egipat bio na vrhuncu svoje moći i civilizacijskog razvoja. 

 

 

 

 

 

Ova vrsta magije obuhvata širok spektar rituala, od onih koji su usmereni ka zaštiti, ljubavi, zdravlju, i prosperitetu, do onih koji su imali mračnije namere, kao što su crna magija i prokletstva.

U srži egipatske magijske prakse leži verovanje u moć simbola, reči i rituala da utiču na materijalni svet i da omoguće komunikaciju sa božanstvima.

Postoji više temelja egipatske magije.

Verovanje u moć reči i imena

Jedan od ključnih aspekata egipatske magije jeste verovanje u heka, univerzalnu životnu silu ili moć koja se može koristiti kroz magiju. Egipćani su verovali da reči i imena poseduju inherentnu moć. Izgovaranje imena božanstva ili magijske formule moglo je da prizove određene sile ili da utiče na tok događaja. Stoga, mnogi magijski tekstovi i rituali sadrže precizno formulirane rečenice i imena koja treba izgovoriti na određeni način.

Dvojici sinova, Lav i Martina dali su mitološka imena - Aros i Ehos. Kako je objasnio naš poznati sektolog Dimitrije Pastuović,  Aros (koji dolazi iz reke)  znači upliv, spajanje, ulazak, dok je Ehos model starog peva, na primer starog obraćanja Bogu.

Iz perspektive egipatske kulture, ime Aros, iako nije tradicionalno ime, može se interpretirati kroz simboliku vode i reka, posebno reke Nil, koja je imala centralnu ulogu u egipatskoj civilizaciji. U egipatskoj mitologiji, voda je često bila povezana s kreacijom i regeneracijom, a bogovi kao što su Oziris i Hapi, bog Nila, bili su izravno povezani s vodom i plodnošću. Kroz egipatsku prizmu, ono bi moglo evocirati sliku vitalnosti i neprestanog toka života koji reka Nil predstavlja za egipatsko društvo.

 

Simboli i amuleti

Simboli su takođe igrali ključnu ulogu u egipatskoj magiji. Amuleti i talismani, često u obliku poznatih simbola poput Ankh (simbol života), Scarab (simbol preporoda), Eye of Horus (simbol zaštite) i drugi, nošeni su ili postavljeni u okruženje kako bi pružili zaštitu, zdravlje, ili kako bi privukli sreću. Ovi predmeti su bili magijski "napunjeni" kroz određene rituale.

Veza sa božanstvima

Egipatska magija bila je duboko povezana sa politeističkim panteonom božanstava koje su Egipćani obožavali. Rituali su često uključivali molitve, ponude i prizivanja ovih božanstava, sa ciljem da se dobije njihova pomoć ili zaštita. Posebno mesto u egipatskoj magiji zauzimali su bogovi poput Thotha, boga mudrosti i magije, i Isis, boginje majčinstva i čarolije, koja je smatrana vrhovnom magičarkom.

Knjiga mrtvih

"Knjiga mrtvih" nije samo zbirka magijskih formula, već i vodič kroz zagrobni život, koji pokazuje kako magija može da služi kao sredstvo za navigaciju kroz opasnosti i izazove posmrtnog sveta. Ova knjiga sadrži čarolije, molitve, i himne koje su bile dizajnirane da obezbede sigurno putovanje duše kroz Duat (egipatski podsvet) do Aaru, raja.

Lav i Martina apsolutno su verovali u zagrobni život i na zidovima kuće pronađeni su upravo simboli koji o tome govore.

Profimedia
 

 

Praktična primena

Egipatska magija nije bila ograničena samo na velike hramove ili elite; obični ljudi takođe su koristili magijske amulete, čarolije za zaštitu doma, lečenje bolesti, ili čak za ljubavne i sudske probleme. Magija je bila sredstvo preko kojeg su pojedinci mogli da utiču na svoju sudbinu i da se zaštite od negativnih sila.

U petak 1. marta uveče, da podsetimo, Lav i Martina su, držeći se za ruke, skočili sa 17. sprata solitera u Bulevaru cara Lazara u Novom Sadu i, kako se sumnja, prethodno ubili svoju decu, a do detalja su isplanirali sve. Kod sebe u tom momentu nisu imali dokumenta, pa je bila otežana njihova identifikacija. Policija je kasnije u iznajmljenoj kući u Petrovaradinu pronašla mrtvu decu, a sumnja se da su ih roditelji prethodno otrovali, pokrili čaršavom i otišli da se ubiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike