Ovo je porodica egzekutora Milinka Brašnjovića: Otac biznismen okončao u CZ-u, majku hapsio Interpol

28.02.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Otac Milinka Brašnjovića imao veoma uglednu i profitabilnu firmu "Ekoprodukt 2002"

Ovo je porodica egzekutora Milinka Brašnjovića: Otac biznismen okončao u CZ-u, majku hapsio Interpol
Milinko Brašnjović - Copyright Printscreen/Instagram/milinkobrasnjovic

Milinko Mili Brašnjović (1982), uhapšen sinoć u Španiji zbog ubistva četvorice "škaljaraca" u Grčkoj po nalogu Veljka Belivuka, potiče iz ugledne beogradske familije, čiji su otac i majka hapšeni zbog malverzacija u privredi.

Mladi Brašnjović je detinjstvo i ranu mladost proveo u blagostanju jer su se njegov otac Mika i stric Milinko, po kome je i dobio ime, sposobni biznismeni, potrudili da porodica ne oskudeva ni u čemu. Njegov otac Miko se dobro snalazio u tranzicionim vodama i stekao je poprilično bogatstvo.

Ali, 12. aprila 2006, Brašnjović je uhapšen kao organizator grupe i vlasnik firme "Ekoprodukt 2002". Tada je uhapšen i njegov brat Milinko, ali i sudije Trgovinskog suda u Beogradu, advokati, direktori banaka i radnici MUP-a.

Kasnije je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu na 181 strani protiv ukupno 35 osoba zbog 105 krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala - zloupotrebe službenog položaja, primanja i davanja mita i odavanja službene tajne. Oni su se teretili da su oštetili državu za 50 miliona evra kroz stečajne postupke kompanija "Beko", BIM "Slavija", "Ineks", "Rad", "C market" i "Jugoeksport".

Majka pisala premijeru i ministrima

Svetlana Pantović Brašnjović, majka sinoć uhapšenog Milinka, za probleme muža, koji su doveli do njegovog hapšenja i smrti, optuživala je poslovne partnere - Slobodana Radulovića, bivšeg direktora “C marketa", i crnogorskog biznismena Duška Kneževića. Sve svoje sumnje iznela je u pismu tadašnjem predsedniku Vlade Srbije, ministrima pravde i policije, kao i Specijalnom tužilaštvu, tvrdeći da je sve transakcije njenog supruga obavljao Knežević.

Taj slučaj je u medijima bio poznat kao "stečajna mafija". Sa ovom najdebljom optužnicom u srpskom pravosuđu grupa 2015. oslobođena odlukom Apelacionog suda jer tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Mika Brašnjović, međutim, nije dočekao oslobađajuću presudu. Pronađen je mrtav u pritvorskoj ćeliji 1. juna 2006. godine, dok je još trajala istraga. Zvanično, utvrđeno je da se obesio. 

Četiri žrtve u Atini i na Krfu 

  • U Atinu su 19. januara 2020. godine ubijeni visokopozicionirani članovi "škaljarskog kllana" Stevan Stamatović i Igor Dedović. Zločin se dogodio u elitnom restoranu, dok su obojica sedeli sa svojim porodicama;
  • Dvojica "škaljaraca" Alan Kožar i Damir Hadžić ubijeni su na Krfu. Likvidacija se dogodila 23. jula 2020. godine.

Brašnjović je tokom jutarnje šetnje rekao stražarima da mu je pozlilo, pa je vraćen u ćeliju. Kada su se stražari vratili sa lekarom, zatekli su ga obešenog u toaletu. Ali, porodica je sumnjala u zvaničnu verziju.

Dok je otac bio hapšen, majka Svetlana Pantović Brašnjović je pobegla iz Srbije, a MUP je za njom 24. avgusta 2006. raspisao poternicu Interpola zbog sumnje da je počinila zloupotrebu službenog položaja i proneveru. Uhapšena je 6. jula 2007. na graničnom prelazu Bogorodica kada je iz Grčke htela da uđe u Makedoniju. 

Četiri godine kasnije izvedeno je i prvo hapšenje mladog Brašnjovića. Kao član grupe Aleksandra Stankovića - Saleta Mutavog marta 2010. godine je priveden zbog pokušaja ubistva u Medakoviću. Osuđen je na pet godina i osam meseci zatvora. Kada je ubijen Sale Mitavi stao je uz Veljka Belivuka - Velju Nevolju. Potom je učestvovao je u likvidacijama "škaljaraca" u Atini i na Krfu.

Njegovu smrt lažirali su prijatelji iz beogradskog ogranka "kavačkog klana". Za to su ih "škaljarci" nagradili sa 200.000 evra. Od tada, svi su mislili da je Brašnjović mrtav. Sve do sinoć, kada je uhapšen pod sumnjom da je učestvovao u dve likvidacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike