Najnoviji izveštaj Evropola o putevima droge: Evo šta Srbija radi dilerima heroina

26.01.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Balkanski put droge sve manje se koristi

Najnoviji izveštaj Evropola o putevima droge: Evo šta Srbija radi dilerima heroina
Copyright Profimedia/Mup

"Balkanska ruta", na kojoj je i Srbija, kao decenijama ključni koridor za trgovinu heroinom od Avganistana ka zemljama EU, sve više se izbegava. Manji promet rezultat je strožih kontrola, a samim tim i povećanog procenta zaplenjenih pošiljaka.

Ovo su ključne stavke u najnovijem izveštaju Evropola o heroinu gde se navodi da zbog rigorozne kontrole na "balkanskoj ruti" narkotici putuju takozvanim južnim putem ka EU. To se prikazuje i po velikim količinama heroina koje kreću iz luka u Iranu i Pakistanu, kao i značajnim zaplenama u Evropi. 

Foto:MUP
Tržište heroina u EU vredno 5,2 milijarde evra

- Novi, pojačani put heroina sada uključuje i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Oni su sada postali značajna zemlja za pretovar, koja se koristi za prikrivanje porekla i prirode pošiljaka heroina. Takođe su i ključno sedište za pranje novca i kriminalnu koordinaciju - navode iz sedišta evropske policije.

Analiza pokazuju da je evropsko tržište heroina vredno najmanje 5,2 milijarde evra godišnje. Količina heroina koju su zaplenile zemlje članice EU više se nego udvostručila u 2021. godini, na 9,5 tona, što je najveća brojka u poslednjih 20 godina. 

Godišnje umre 4.500 osoba

Konzumiranje heroina i dalje zabrinjava policije EU. Ovaj narkotik je "odgovoran" za oko tri četvrtine od 6.000 smrtnih slučajeva od predoziranja drogama u 2021. Procenjuje se da u EU ima oko milion visokorizičnih korisnika heroina.

Skoro sav heroin koji se prodaje u Evropi dolazi iz Avganistana, gde su talibani aprila 2022. najavili zabranu uzgoja opijumskog maka i proizvodnje opijuma. Najnoviji podaci UNODC-a za 2023. pokazuju pad od 95 odsto i u uzgoju i u ilegalnoj proizvodnji opijuma u ​​zemlji. Opijum se u 2023. uzgajao u Avganistanu na 10.800 hektara (u 2022. bilo ga je na 233.000 hektara), a proizvodnja na 333 tone (6.200 tona u 2022).

Policijski eksperti, međutim, naglašavaju da trenutno nema znakova nestašice heroina u Evropi. 

- Ako opstane talibanska zabrana uzgoja opijuma, onda bi u budućnosti to moglo da ima značajan uticaj na dostupnost heroina u Evropi. Iako će biti potrebno vreme da se razvoj događaja u Avganistanu oseti u EU, smanjenje dostupnosti heroina moglo bi dovesti do toga da tržište bude popunjeno moćnim sintetičkim drogama - navodi se u izveštaju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike