Dečaci ubice ponovo izmakli kontroli: Ovo ih čeka, ali su Novosađani u bekstvu

24.01.2024

09:27

0

Mlađi brat smešten je u ustanovu u Knjaževcu, ali je pobegao, a za starijeg se ne zna gde je

Dečaci ubice ponovo izmakli kontroli: Ovo ih čeka, ali su Novosađani u bekstvu
Ilustracija - Copyright RINA

Jedan od dečaka ubica iz Novog Sada V. N. (11), kada je konačno smešten u ustanovu u Knjaževcu, ponovo je pobegao, dok je njegovom bratu Z. N. (13) odobren smeštaj u ustanovi zavodskog tipa u Beogradu, ali je i on u bekstvu.

Da je jednom od braće odobren smeštaj u ustanovi zavodskog tipa, potvrđeno je i iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Ali, stariji Z. N. (13) još nije smešten u zavodsku ustanovu koja je pristala da ga primi. Reč je o Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu.

Vezane ruke

Svemu ovome je prethodila potraga za obojicom dečaka koja je trajala više od dve sedmice, i još traje, jer su u međuvremenu ponovo pobegli. Kako je potvrdila pokrajinska ombudsmanka doc. dr Dragana Ćorić, svim institucijama su ruke vezane dokle god su braća van njihovog domašaja.

- U stalnom sam kontaktu sa direktorkom Centra za socijalni rad i svim nadležnim službama. Najveći problem je što ta deca stalno beže, a sa njima se mora raditi, mora im se pružiti šansa - navela je nedavno ombudsmanka.

Dok je sada izvesno da će se, kako je nadležni Pokrajinski sekretarijat ranije najavio, tražiti sistemsko rešenje za obojicu, valja napomenuti da oni i dalje ne mogu biti smešteni u ustanovu zatvorenog tipa. To znači da postoji mogućnost ponovnog bekstva. Razmatranje takvog scenarija još je daleko, s obzirom na to da su braća u bekstvu.

Prevarili ih na spavanju

U konkretnom slučaju braće Z. N. (13) i V. N. (11) iz Novog Sada, u Centru za socijalni rad bio je pojačan vaspitni nadzor, vaspitači i drugo osoblje dežurali su 24 sata čak i dok deca spavaju, ali su ipak dečaci nalazili način da pobegnu. I pored toga što su vrata smeštaja i spoljna kapija zatvoreni, oni pobegnu kroz prozor, preskoče ogradu i ponovo su na ulici.

Još od njihovog smeštanja u Centar za socijalni rad nakon što su nasmrt prebili Todora Šunjku (75) u Tovariševu taj problem je bio izražen, ali je nakon više od 40 krađa koje su počinili potpuno kulminirao. Institucije su došle do zaključka da je razdvajanje braće i smeštanje u različite smeštaje jedina opcija kako bi se stalo na put krivičnim delima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike