Ubistvo vlasnika menjačnice koje je šokiralo Novi Sad: Joleta izbo, otišao u provod, pa u Austriju!

24.01.2024

08:00

0

Bojan Jovičić (44) priznao je u sudnici da je ubio Jovana Janićijevića (47), ali ne i da je došao sa namerom da ga ubije

Ubistvo vlasnika menjačnice koje je šokiralo Novi Sad: Joleta izbo, otišao u provod, pa u Austriju!
Mesto ubistva i Bojan Jovičić - Copyright Instagram_192.rs

Jovan Janićijević (47), vlasnik menjačnice "Jole" u novosadskom naselju Veternik, pretučen je i izboden sa čak 22 uboda nožem, pre tačno godinu dana, na parkingu u ulici Nova 34, a njegovo telo pronađeno je pored automobila. Zločin su snimile kamere sa obližnjeg objekta, a osumnjičeni je na osnovu snimaka identifikovan. Reč je o Bojanu Jovičiću (44) koji je 1. februara uhapšen u Austriji i potom izručen srpskom pravosuđu.

Janićijević je kobnog dana bio u menjačnici i oko 17 sati javio se na telefon, nakon čega je izašao i odvezao se kolima, a pretpostavlja se da je išao da se nađe sa ubicom. Zbog toga je policija veštačila poruke i pozive sa žrtvinog telefona.

Od početka se sumnjalo da se Janićijević u automobilu posvađao sa ubicom, a zatim je sve preraslo u fizički okršaj tokom kojeg je Jovan zadobio rane od udaraca i uboda nožem u srce i pluća, što je dovelo do obilnog krvarenja a potom i smrti.

Detaljnim pregledom tela žrtve utvrđeno je i da je imao odbrambene rane, odnosno da se vidi da se branio sve dok je imao snage za to.

Na snimku kamere koja je snimila ubistvo vidi se kako su Jovan i njegov ubica zajedno došli automobilom i parkirali se. U vozilu se vidi koškanje i tuča, a potom i da je Jovana iz vozila izvukla osoba koja je bila s njim unutra, preko suvozačevog sedišta, a zatim ga ostavila ispred auta u zaklon i pobegla. Telo su ubrzo pronašli slučajni prolaznici.

Krv na novčanicama

Novosadska policija identifikovala je osumnjičenog kao Bojana Jovičića i za njim je raspisana međunarodna poternica. On je uhapšen 1. februara u Austriji. Posle sedmodnevne potere, tada su ga na granici Nemačke i Austrije uhapsili pripadnici novosadske policije i Uprave kriminilastičke policije, SBPOK, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu, policijom Austrije i Nemačke i njihovim oficirom za vezu u Srbiji. U austrijskom gradu Salcburgu odmah mu je određen ekstradicioni pritvor. Posle izručenja Jovičić je saslušan u Višem tužilaštvu u Novom Sadu.

Printscreen Instagram
Bojan Jovičić

U momentu kad je kobne večeri Janićijević pošao da se nađe sa nekim, kod sebe je imao dve torbice, jednu u kojoj su bili dinari, pominje se suma od oko dva miliona dinara, a u drugoj je navodno bilo nekoliko desetina hiljada evra.

Za vreme uviđaja, u kolima je, na zadnjem sedištu pronađena samo torbica sa izvesnom sumom deviza, pa se pretpostavlja da je osoba koja je Janićijevića ubila sa 22 uboda nožem, odnela torbicu sa dinarima. Tokom uviđaja, policija je pronašla oko 150 evra, a na novčanicama je bilo krvi.

Prijateljima ubijenog  Janićijevića bilo je čudno što Jovičić, sa kojim je Jovan bio u dobrim odnosima, nije bio na njegovoj sahrani.

Suđenje Jovičiću počelo je pripremnim ročištem 11. septembra prošle godine, a optuženi je šokirao sve u sudnici. On je izašao za govornicu i rekao samo da ne priznaje krivično delo koje mu se stavlja na teret, a onda je u jednom prenutku upitao da li može ipak da prizna i da se nagodi. Rečeno mu je da može da se pregovara za kaznu zatvora od 40 godina, posle čega je odustao od saradnje sa tužilaštvom. Maksimalna zaprećena kazna za ubistvo koje je počinio Jovičić je doživotna robija.

U svoju odbranu Jovičić je kasnije na suđenju naveo da je Jovanu pozajmio 50.000 evra i da su se dogovorili za kamatu od 5 odsto. Kad su se videli kobne večeri raspravljali su se i Janičijević je preparkirao automobil, jer su stajali na putu.

Kod drugarice, pa u provod

- Jovan je tada parkirao ispred nekog bedema na nekoj čistini. Odmah je izvadio neku bricu uz reči: "Puno se ti igraš, a ne znaš sa kime" i "Pi*ko jedna sad ćeš da vidiš". Ja sam ga tada udario dva puta u glavu i nož mu je ispao iz ruke ispod mojih nogu. Krenuo sam da izađem iz auta, ali je on krenuo da dohvati nož i ja sam nogom stao na njega, a onda ga i uzeo. Ponovo sam ga udario, desnom rukom u kojoj je bio nož po glavi. Moguće da sam ga tada ubo ili rasekao tim nožem prvi put - pričao je svoju verziju događaja Jovičić.

Janićijević je, kako je ispričao, njega uhvatio za zglobove ruku i nije ga puštao. Navodno mu je tada i pretio, govoreći da će ga ubiti i da će mu slomiti noge.

- Udarali smo se u glavu, ja nisam puštao nož, ne znam da li sam mu zadao posekotinu ili udarac nožem, to je sve bilo jako brzo i kratko. U jednom momentu naslonio sam se na vrata i ispao, a on zajedno sa mnom. Još me je držao za ruke. Visili smo obojica napolju, više ja nego on. Meni je jedna noga ostala u autu i uspeo sam nekako da ustanem i da se uspravim. Udarao sam ga kolenom u glavu i rukama dok je nož još bio kod mene. Tada sam uspeo da oslobodim desnu ruku. Njegovu desnu ruku spustio sam do poda sa mojom levom, zgazio sam je nogom i krenuo da ga posečem ili ubodem u ruku da bi ga zabolelo i da bi me pustio. Par sekundi me je pustio i samo je pao. Visio je i dalje iz kola, donjim delom tela. Glava mu je bila na zemlji. Pomerio sam se, video krv na nožu, rukama. Pozvao sam ga po nadimku Jole, nije se odazivao - ispričao je Jovičić.

Probao je, kako tvrdi, da podigne Jovana ali nije mogao, pa ga je odvukao ispred auta,da bi "uzeo svoj novac koji se nalazio na suvozačevom sedištu automobila".

- Pokupio sam novac, stavio u džepove, zatvorio auto i otišao do svog. Skinuo sam jaknu i duks, koji su bili krvavi, brisao se vlažnim maramicama - naveo je, a posle dodao da je krvave stvari bacio u prvi kontejner, a ključeve Jovanovog auta i nož na livadu.

Ispričao je i da je nakon toga otišao kod drugarice, ali i do hotela "Duga" gde je privremeno živeo. Otišao je i da vrati iznajmljeni auto. Iste večeri odlučio je da izađe u grad i da se napije, a kako je bio utorak otišao je u "Nacionalnu klasu" gde je obično utorkom išao. Tamo je pio sa drugom, a zatim opet otišao kod iste drugarice kojoj na čuvanje tada ostavlja veći deo novca. Ujutru je odlučio da ode u Austriju što je planirao za početak februara.

Kako je precizirao u svojoj odbrani, on prihvata krivicu da je ubio Jovana Janićijevića, ali ne da je došao sa namerom da ga ubije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike