Ukleta ulica zvana "prase štrase": Na ovoj magistrali smrti gine najviše pešaka u Srbiji (FOTO)

19.01.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Ulici Kraljevačkog bataljona decenijama najkritičnija ulica u Kragujevcu

Ukleta ulica zvana "prase štrase": Na ovoj magistrali smrti gine najviše pešaka u Srbiji (FOTO)
Copyright Tanjug/OMK MUP Republike Srbije/Google map

Ulici Kraljevačkog bataljona u Kragujevcu najcrnja je tačka za pešake u Srbije. Tragični niz nastavljen je i jutros kada je poginuo muškarac (65) dok je pokušavao da pređe na drugu stranu kolovoza.

Ova ulica, sa po dve trake u oba smera, već decenijama je najkritičnija ulica u Kragujevcu. Prolazi kroz gusto naseljeni deo grada i deo je frekventne saobraćajne deonice na državnom putu Kragujevac - Čačak - Kraljevo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Najčešći uticajni faktori koji doprinose saobraćanim nezgodama jesu prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila, nebezbedno odstojanje između vozila, propusti vozača usled lošeg psihofizičkog stanja, nepažnje i rasejanosti, ali i vožnja pod dejstvom alkohola.

Najmanje krivi za nesreće su, pokazuje statistika, propusti pešaka.

Građani su posle jutrošnje pogibije ponovo tražili da se na ovoj frekventnoj deonici, dugoj oko četiri kilometra, postave semafori i usporivači. A na ovom putu nema čak ni pešačkog prelaza. Alarmantno je da se tu nalazi i osnovna škola. 

Poginula 134 pešaka

Tokom prošle godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginula su 134 pešaka. Čak četvrtina pešaka poginula je na površinama na kojima bi njihova bezbednost trebalo da bude neprikosnovena, kao što su pešački prelazi, autobuska stajališta, zone škola i trotoari. Policija je, kako bi se unapredila bezbednost pešaka, apelovala na vozače da povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja vozila, pre svega u zonama pešačkih prelaza i zonama škola.

Crnim slovima ostao je upisan 21. jul 2022. sa dvoje mrtvih pešaka - žene N. Š. (67) i muškarca D. I. (58). Kragujevčanka je nastradala kada ju je udario automobil "reno" kojim je upravljao V. S. (66). Samo 20 minuta kasnije, nastradao je pešak D. I. koga je najpre udario "audi A3", a potom je preko njega prešao i kaminon.   

Muškarac (57) poginuo je 14. decembra 2023. kada ga je udario automobil dok je prelazio ulicu Kraljevačkog bataljona van pešačkog prelaza, u Korićanima. 

Živadin S. (80) poginuo je 25. decembra 2019. Njega je pokosio automobil kojim je upravljao 49-godišnji vozač.

Ovo je samo deo kvavih tragedija... Da kuriozitet bude još veći, Šumadinci ovu ulicu nazivaju i "prase štrase", u prevodu - praseća ulica. Nadimak je dobila zbog niza pečenjara, načičkanih jedna uz drugu. Krajem devedesetih na svakih stotinak metara visila je po jedna ovčja koža kao reklama za pečenjaru. Danas ih ima mnogo manje, ali i dalje je ulica sa najviše pečenjara u gradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike