Arkan je samo njima platio: Ovi Hrvati su uspeli da uzmu milion maraka od komandanta SDG

17.01.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Prvi čovek tajne službe pričao o trampi za Arkana

Arkan je samo njima platio: Ovi Hrvati su uspeli da uzmu milion maraka od komandanta SDG
Copyright MN Press

Željko Ražnatović Arkan pušten je iz zagrebačkog zatvora u Remetincu, u leto 1991. godine, pošto se vrh tadašnje hrvatske vlasti dogovorio sa srpskim vlastima o njegovoj "prodaji" za milion nemačkih maraka.

Ovom tvrdnjom je, posle ubistva Ražnatovića 15. januara 2000, podigao prašinu Josip Boljkovac, prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova i čovek broj jedan za operativne i tajne službe na početku ratnih sukoba u Hrvatskoj.

- Bilo je to u vreme "balvan-revolucije", na kraju novembra 1990. godine. U Knin je tada došao general Dušan Pekić kako bi izvršio smotru tamošnje vojske, a isto je kasnije trebalo da učini i jedan četnički vojvoda. Znali smo da će u njegovoj pratnji biti i Željko Ražnatović, kog smo preko naših ljudi u Beogradu uverili da bi bez većih teškoća mogao razoružati policijsku stanicu u Dvoru na Uni. Tamo je komandant bio jedan Srbin iz Siska. Znajući da Arkan voli spektakularne akcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova je sve organizovalo i ugovorilo kako bi Ražnatović došao u Knin, a zatim i u Dvor - ispričao je Josip Boljkovac, koji je preminuo novembra 2014.

Plan se upravo tako i ostvarivao, naveo je Bojkovac. 

Profimedia
Radovan Karadžić i Željko Ražnatović

- Pošto je, prateći četničkog vojvodu, Arkan boravio u Kninu, automobilima su se 29. novembra uputili ka Dvoru na Uni. Kada su se približili policijskoj stanici, video je cevi mitraljeza i odmah je shvatio da je upao u zamku. Vojvoda je naredio da se puca, ali Arkan je insistirao da se predaju, pa su svi razoružani i dovedeni u Zagreb - naveo je Bojkovac.

Ključna veza u Beogradu

Kasnije je na suđenju u Zagrebu, Arkanu je izrečena presuda od 20 meseci zatvora. Ali, ubrzo se našao na slobodi, prema tvrdnjama Boljkovca bez njegova znanja.

- Oslobađanje Arkana nikada ne bih dozvolio, a bez znanja predsednika države on ne bi mogao biti ni zamenjen. Ali, sam hrvatski vrh, znači predsednik Franjo Tuđman, premijer Josip Manolić, general Martin Špegelj, a posebno Gojko Šušak, odlučio je da pusti Ražnatovića. Preko naše veze u Beogradu doznao sam da je za njegovo puštanje plaćeno milion maraka. Gde je taj novac završio, ne znam, ali u Zagrebu žive dva krunska svedoka koji su prisutvovali razgovoru o zameni Arkana - dopunio je Bojkovac.

Profimedia
Franjo Tuđman učestvovao u trampi

O oslobađanju Arkana i to nakon direktnog dogovora tadašnjih lidera Srba i Hrvata Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana ispričao je dugogodišnji Ražnatovićev prijatelj Tome Avramski. Navodno, on je sve vreme komunicirao sa Arkanom tajnim porukama iz zatvora.

Bojkovac sve znao

Ali, Avramski tvrdi da je oslobađanje Arkana uticao i Bojkovac.

- Njegov kum je bio Bojkovac, krstio je Željka. To mi je rekao general Jovo Popović, koji je bio prijatelj Željkovog oca, pukovnika Veljka Ražnatovića - navodi Avramski.

Arkan je iz zatvora slao poruke i navijačima Zvezde.

- Na poslednjoj poruci iz zatvora koje sam dobio od Željka pisalo je da će ga pustiti i da je to direktan dogovor Miloševića i Tuđmana. Željko mi je poručio da to prenesem Šuci i navijačima da ništa ne preduzimaju na stadionu. Napisao je da će sve biti u redu i da će ga pustiti - rekao je Avramski.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike