Tim sa Medaka mecima probijao put droge: Iza njih ostajali samo leševi, na kraj im stali Nemci i Austrijanci

18.01.2024

08:00

1

Autor: 24sedam

Vladan Veličković (37) poznati diler bio je prva žrtva 18. januara 2015.

Tim sa Medaka mecima probijao put droge: Iza njih ostajali samo leševi, na kraj im stali Nemci i Austrijanci
Copyright Profimedia

U ratu dve najzavađenije kriminalne grupe u Beogradu - ekipe Luke Bojovića i Slobodana Šaranovića, ubijeno je desetak osoba.

Samo je Stanko Buhanac promenio obe strane. Prvo je na "preporuku" Slobodana Šaranovića upao u ekipu Miloša Delibašića - Delije, kome se sudilo za "pljačku veka". Ali, kada je Delibašićeva ekipa osumnjičena za ubistvo Bojovićevog brata Nikole, prešao je u suprotni klan i počeo da radi za njih.

Sumnje za ubistvo "zemunca"

Na Zvezdari, u Ulici Ante Bogićevića, u sačekuši hicima iz automatskog oružja 8. aprila 2015. usmrćen je Jovica Radonjić. Nemanja Ivanov je bio sumnjičen i za ovo ubistvo, jer je Radonjić sa Đurovićem učestvovao u njegovoj otmici. Međutim, ubica ovog člana "zemunskog klana" je identifikovan posle pet godina i nije Ivanov.

Uz njega je bio Nemanja Ivanov - Neca izuzetno blizak sa Filipom Koraćom, desnom rukom Luke Bojovića. Čovek koji je prvu presudu "zaradio" 2007. zbog otmice i to na godinu i po zatvora.

Danas i Buhinac i Ivanov, šestu godinu zaredom, čekaju presudu za ubistvo za koje su i zajedno optuženi. Njih dvojica su probijala put na beogradskom narko držištu. 

Zločin u hotelu

Prva žrtva žrtva bio je Vladan Veličković (37), odranije poznat policiji zbog trgovine narkoticima i razbojništava. Čak je 2010. osuđen na sedam godine zbog proizvodnje skanka.

Ovaj beogradski diler ubijen je 18. januara 2015. u hotelu "Majdan" u naselju Medaković. Pucnjavi je prethodila rasprava i tuča, a Veličković je nakon ranjavanja prevezen u Urgentni centar. Tu je i preminuo.  Po poternici Interpola, u novembru iste godine u Beču je uhapšen Ivanov i nekoliko meseci kasnije je izručen Srbiji. I njegov drug Buhanac je uhapšen u inostranstvu, tačnije u Nemačkoj. 

Optužnica protiv njih dvojice podignuta je u julu 2015, a u februaru 2018. godine doneta je pravosnažna presuda. Buhanac je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva Veličkovića, a Ivanov na godinu i četiri meseca zatvora zbog nanošenja lakih povreda jer je tukao Veličkovića pre nego što su u njega ispaljeni smrtonosni hici.

Dok je bio na slobodi, njegovo ime se spominjalo i u vezi sa akcijom "Papirus" koju je sprovela bosanska bezbednosna agencija SIPA. Bio je, navodno, među osobama koje su nabavile lažni pasoš od grupe uhapšene zbog falsifikovanja dokumenata.

Likvidacija Baranina 

Tek što je izašao iz pritvora, Ivanov je uhapšen zbog sumnje da je počinio novi zločin, ubistvo Baranina Blaža Đurovića (39) na Dušanovcu 10. marta 2018. godine. U Đurovića je ispaljeno 29 metaka ispred bratovljeve kuće u Ulici Vojvode Skopljanca broj 22 nakon što je dovezao njega i decu.

Profimedia/Pixabay/Privatna arhiva
Blažo Đurović

Njih dvojica su bili u sukobu još od 2014. godine, a koren neprijateljstva nalazi se u poslovima sa trgovinom narkoticima. Đurovića ga je, prethodno, oteo zbog duga za drogu od 56.000 evra.

Pored Ivanov na optuženičkoj klupi je Darko Vesković Prika. Suđenje za ubistvo Đurovića ušlo je u šestu godinu. U januaru 2022. počelo je ispočetka, pa je u julu 2023. promenjen sudija i jedan član veća. Na kraju, ovaj proces je u decembru 2023. krenuo od nule.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike