Roditelji ubijenog đaka iz Niške Banje tužili porodicu ubice: Zašto ga nisu sprečili da nam ubije Andreja?

28.12.2023

20:45

0

Mića i Sanja Simić iz Niške Banje terete oca i majku M. M. za dva dela

Roditelji ubijenog đaka iz Niške Banje tužili porodicu ubice: Zašto ga nisu sprečili da nam ubije Andreja?
Copyright Tanjug/Printscreen

Saša Knežević, punomoćnik Miće i Sanje Simić iz Niške Banje čijeg je sina Andreja (13) dana 5. oktobra ubio školski drug M. M., zatražio je od Osnovnog tužilaštva u Nišu pokretanje postupka protiv njegovog oca i majke zbog zlostavljanja i zanemarivanja deteta.

Printskrin/facebook
Ubijeni đak iz Niške Banje

Uz predlog za hitno preduzimanje dokaznih radnji, advokat je dostavio i četiri fotografije koje, kako kaže, dokazuju da su se u radnjama roditelja osumnjičenog ubice stekla sva obeležja krivičnog dela zlostavljanja i zanemarivanja maloletnika.

Advokat Knežević kaže za "Niške vesti" da su fotografije jedan od ključnih dokaza da je maloletni ubica ispoljavao poremećaje u ponašanju, a da njegov otac i majka nisu preduzimali ništa, iako je nesporno da su znali da im se sin ne odvaja od noževa.

Nacistički pozdrav, pištolj...

Advokat Saša Knežević navodi da fotografije ilustruju profil ličnosti deteta, ali i njegove majke. Ovo je opis fotografija:

  • Maloletni ubica opkoračuje životinju igračku i ubada je u glavu nožem. Prema dosadašnjim saznanjima, na taj način je počinjeno ubistvo;
  • Majka drži pištolj obema rukama u položaju profesionalnog strelca;
  • Majka sa starijim sinom u stavu nacističkog pozdrava;
  • U restoranu majka sedi u tankoj bluzi dok je maloletni ubica u zimskoj jakni zakopčanoj do grla, iako se u pozadini vidi da se lokal greje, i ima veoma čudan pogled.
  • Napominje da su sve fotografije njegovi klijenti skinuli sa Fejsbuk profila majke izvršioca. Argumentujući zahtev da se protiv roditelja dečaka koji je ubio vršnjaka pokrene krivični postupak, advokat kaže da je nesumnjivo da su oni znali za njegovo problematično ponašanje.

    - Predložili smo Osnovnom tužilaštvu da se što hitnije saslušaju roditelji ubijenog Andreja jer imaju dokaze i informacije o onome što se dešavalo u dužem periodu pre kritičnog događaja. Imaju saznanja na koji su se način roditelji, posebno majka izvršioca, ponašali, iako su bili upozoreni na moguće posledice sinovljevih postupaka. Mića Simić joj se direktno obratio, skrenuo joj je pažnju da je njeno dete na Kupu Radivoja Koraća pokušalo da unese veliki nož. S obzirom na to da je razredna čiji su učenici bili i pokojni Andrej i izvršilac organizovala pretres baš iz tog razloga, nemoguće da o tome nije obavestila njegove roditelje. Imamo saznanja da je taj dečak jednom drugu stavljao nož pod grlo, a drugome ga prislonio uz stomak. Sigurno je da su njegovi roditelji bili obavešteni i o tim incidentima. Dakle, sledi zaključak da su roditelji znali šta im dete radi i kakvu opasnost predstavlja, ali da tome nisu pridavali ni elementarni značaj, što povlači njihovu krivičnu odgovornost - objašnjava Knežević.

    Maja Knežević, koja je, takođe, punomoćnik porodice Simić, kaže da je tužilaštvu predložena i hitna forenzička obrada računara i mobilnog telefona maloletnog izvršioca.

    - Predložili smo da se forenzička obrada ovih uređaja obavi hitno, naročito ako nisu oduzeti odmah nakon izvršenja krivčnog dela. Predlažemo da se eventualno isto uradi i sa mobilnim telefonom žrtve, jer se iz njihove komunikacije može doći do značajnih podataka, prvenstveno o motivu izvršenja krivičnog dela. Takođe, komunikacija izvršioca i njegovih roditelja može rasvetliti njihov odnos, što je od ključnog značaja za njihovu krivičnu odgovornost - navodi advokatica.

    Punomoćnici su najavili da nameravaju da obezbede i veliki broj svedoka koji će potvrditi njihove navode čim roditelji žrtve budu obezbedili njihove adrese.

    Bonus video

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike